Maak snelheid in het warehouse met flexibele en schaalbare automatisering

Logistiekprofs op 1 July 2022

Het wringt in onze warehouses. We zien de afstanden op de vloer groeien en het aantal extra taken toenemen. Tegelijkertijd hebben we minder tijd en minder mankracht tot onze beschikking. We zullen onze processen in het warehouse nog slimmer moeten inrichten om alle orders op tijd te verwerken. De vakbeurs Logistica toont op 5, 6 en 7 november nieuwe oplossingen voor smart warehousing.

‘Endless aisles’ is de belofte van e-commerce: het eindeloze schap. Wat retailers in hun winkels niet kwijt kunnen, bieden ze aan op internet. Daar is de ruimte onbeperkt. Bol.com toont in zijn webshop inmiddels meer dan 20 miljoen artikelen. Andere bedrijven – ook in de zakelijke markt – gaan mee in de trend en breiden hun assortimenten uit om vooral maar niet nee te hoeven verkopen.

Inmiddels lijkt ook aan de gangen in onze warehouses geen einde te komen. We blijven nieuwe XL-en XXL-warehouses bouwen om de groeiende assortimenten op voorraad te kunnen houden. Daardoor nemen de rij- en loopafstanden op de vloer toe. Tegelijkertijd moeten we steeds meer handelingen verrichten voor de klanten die meer orders met kleinere volumes plaatsen en met elke order veeleisender worden. Ook dat zien we het duidelijkst bij webshops. Een cadeaupapiertje eromheen? Een handgeschreven kaartje? Een naam of logo op het product? En als het de consument nog steeds niet bevalt? Dan nemen we het product gratis terug.

Noodzaak tot slimmer werken

Die grotere afstanden en extra handelingen dwingen ons om slimmer te werken. De noodzaak daartoe is extra groot omdat we steeds minder tijd krijgen voor het verwerken van orders. Klanten bestellen steeds later en verwachten hun levering steeds eerder. Meer en meer warehouses gaan naar twee of misschien nog meer ‘cut-off’ tijden. Niet alleen meer aan het eind van de dag voor de leveringen van de volgende ochtend, maar ook halverwege de dag voor de leveringen diezelfde middag of avond.

De mensen die het werk moeten doen, kunnen we steeds moeilijker vinden. De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. In sommige regio’s is de arbeidsmarkt vrijwel leeggeplukt. De bedrijven in die regio’s moeten steeds meer moeite doen om hun bestaande medewerkers te behouden. Dat lukt niet door ze dag in dag uit zwaar fysiek werk te laten doen en kilometers door het warehouse te laten sjouwen. Dat moet anders.

Mobiele en collaborative robots

De oplossing voor deze problemen ligt voor een belangrijk deel in automatisering en robotisering. De afgelopen jaren is een nieuwe generatie autonome mobiele en ‘collaborative’ robots begonnen aan een opmars in de logistiek. Ze vinden zelfstandig hun weg door het warehouse zonder op ingewikkelde wijze routes te hoeven programmeren. Ze picken, sorteren en vervoeren dozen, bakken, pallets of complete stellingkasten naar uiteenlopende punten in het warehouse. Ze pakken, tillen, draaien en stapelen goederen met uiterste precisie. Daarmee ontlasten ze de medewerkers, waardoor we hun specifieke competenties veel beter tot hun recht kunnen laten komen.

Robotisering maakt nieuwe logistieke concepten mogelijk. Denk aan robots die stellingkasten met pickvoorraad naar de orderpickers brengen, zodat die geen kilometers meer hoeven te lopen. Of denk aan robots met verzenddozen die naar picklocaties rijden, waar orderpickers staan te wachten om het juiste aantal producten in de dozen te leggen. Is de doos vol? Dan brengen de robots de dozen naar de verpakkingsafdeling, zodat de orderpickers kunnen doorgaan met de volgende orders. Bijkomend voordeel van deze concepten is de flexibiliteit en schaalbaarheid. In het hoogseizoen kunnen eenvoudig robots worden bijgeplaatst.

Uitdagingen van vandaag en morgen

Vraagt de markt om een hogere orderverwerkingscapaciteit? Dan zijn volledig automatische opslag- en orderverzamelsystemen inclusief conveyors en sorters beschikbaar, waarin alle menselijke handelingen die niet direct waarde toevoegen – lopen, zoeken, bukken en tillen – zijn geëlimineerd. Dit zijn systemen die leiden tot kortere doorlooptijden. En goed nieuws: ook de flexibiliteit en schaalbaarheid van deze systemen neemt toe. Denk aan opslagsystemen waarin extra shuttles kunnen worden geplaatst of conveyors waarvan de configuratie dankzij het plug-and-play principe eenvoudig kan worden aangepast. Daarmee bent u niet alleen voorbereid op de uitdagingen van vandaag, maar ook die van morgen. Dat is pas smart.

Logistica

Logistica vindt plaats op 5,6 en 7 november in de Jaarbeurs te Utrecht, gelijktijdig met vakbeurs ICT & Logistiek. De beurzen staan in het teken van Smart Warehousing. Binnen dit thema tonen zowel partners als het inhoudelijke programma voorbeelden uit de praktijk die bezoekers inspireren en handvatten bieden voor hun bedrijfsvoering. Ga naar de website van Logistica voor meer informatie of registreer hier direct.