Lowpad naar huis met Logistica Award 2019

Logistiekprofs op 5 november 2019 | 3 minuten leestijd

De Lowpad is door de vakjury van de Logistica Award 2019 uitgeroepen tot beste logistieke innovatie van 2019. De lage en omnidirectionele AGV vervoert bijna alle ladingdragers. Een nieuwe mijlpaal in de razendsnelle ontwikkeling van AGV’s, aldus de jury.

Juryvoorzitter René de Koster overhandigde de Logistica Award dinsdag tijdens de eerste dag van vakbeurs Logistica aan Eurotec, het bedrijf achter de Lowpad. De andere genomineerden waren de Container Unloader van Copal Handling Systems, de Box Pick Cel van Robomotive en de VebaBox van VebaBox Cool Solutions. Naast de vakprijs werd ook een publieksprijs uitgereikt, die ook in de wacht werd gesleept door Eurotec. 

Onderscheidende AGV

De zeskoppige jury noemde de Lowpad een ‘nieuwe mijlpaal’ in de razendsnelle ontwikkeling van automatisch geleide voertuigen (AGV). Het voertuig is slechts 12 centimeter hoog en kan stellingkasten, rolcontainers en Deense karren optillen en verplaatsen. Onderscheidend zijn de aangedreven stuurwielen op de vier hoeken van het voertuig, waardoor de Lowpad vanuit stand in elke richting kan bewegen; ook diagonaal of in een bocht.

Navigatietechnologie

Daarnaast roemde de vakjury de navigatietechnologie van de Lowpad, waarvoor anders dan bij veel bestaande AGV’s geen voorzieningen in de omgeving aangebracht hoeven te worden. De Lowpad heeft aan een beeld van de vloer genoeg om zijn locatie met een nauwkeurigheid van enkele millimeters te bepalen. Een combinatie van veiligheidssensoren en safety bumpers zorgt ervoor dat medewerkers geen risico lopen als de Lowpad met lasten tot 600 kilogram hun werkgebied binnenrijdt.

Toepasbaar in de dagelijkse praktijk

Juryvoorzitter René de Koster was lovend over de kwaliteit van de inzendingen. “Die lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot nieuwe, concrete oplossingen. Alle innovaties zijn stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse logistieke praktijk”, aldus De Koster, hoogleraar logistiek & operations management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Logistica

De Logistica Award is een gezamenlijk initiatief van Stichting Logistica en Jaarbeurs. De vakbeurs Logistica vindt plaats van 5 tot en met 7 november 2019. Kijk op de website voor het volledige programma of registreer hier direct

Gerelateerde artikelen