Logistieke partijen presenteren visiedocument voor competitieve en duurzame logistiek

Logistiekprofs op 5 juli 2019 | 2 minuten leestijd

Bondgenootschap de Logistieke Alliantie heeft een plan opgesteld om transport en opslag van goederen competitiever, veiliger en duurzamer te maken. Achttien partijen uit de logistiek overhandigden vandaag hun ‘Visie Handel en Logistiek in 2040’ aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). 

De Logistieke Alliantie bestaat uit achttien partijen uit het bedrijfsleven, brancheorganisaties en infrastructuurbeheerders. De visie op 2040 van de Alliantie is dat de aanvoer, afvoer en levering van goederen ‘state of the art’ groen, veilig, met oog voor de mens en betaalbaar plaatsvindt. “Met concrete acties in ons logistieke systeem willen we de komende jaren samen met de overheid een nog mooier en veiliger Nederland dichterbij brengen”, aldus Steven Lak, voorzitter van de Logistieke Alliantie.

Logistiek belangrijk voor de welvaart

Volgens Lak staan Nederlandse burgers te weinig stil bij het belang van goederenvervoer voor de welvaart. ”De aan- en afvoer van goederen is overal om ons heen en komt ook nog eens steeds dichterbij huis. We bestellen graag vanuit huis kleding, apparatuur, tuinspullen en voedingswaren en willen die graag op tijd en heel geleverd krijgen.” 

Schoner, stiller, uitdagender

De partijen zien daarom een maatschappelijke noodzaak om leveringen met emissiearme en stillere schepen, vliegtuigen, treinen en vrachtauto’s plaats te laten vinden. Lak: “We gaan komende jaren keihard aan de slag met schoner en stiller transporteren van goederen in binnen- en buitenland. We gaan het vervoer en de opslag van producten nog veiliger maken. En niet in de laatste plaats willen we ook het werken in logistieke functies echt uitdagend houden.”

Slagkracht

Minister Van Nieuwenhuizen bij de overhandiging van het document: “Ons logistieke landschap is essentieel om Nederland als handelsland op de wereldkaart te houden. Daarom is het goed dat het bedrijfsleven de handen ineen slaat om het nationaal en internationaal opslaan en vervoeren van goederen de komende jaren veiliger, schoner en efficiënter te maken. De Logistieke Alliantie beschikt over serieuze slagkracht om dat verschil bedrijfsleven breed te gaan maken.” 

Gerelateerde artikelen