Logistieke bedrijven zijn trage betalers

Logistiekprofs op 27 October 2016

Bedrijven in transport en logistiek doen er bijna anderhalve maand over om hun rekeningen te betalen. Daarmee behoren bedrijven in de branche tot de allertraagste betalers, zo blijkt uit onderzoek van handelsinformatiebedrijf Graydon.

In de sector transport en logistiek worden rekeningen doorgaans in 43,82 dagen betaald, terwijl de gemiddelde betalingstermijn op 40,89 dagen ligt. De gemiddelde betalingstermijn in Nederland steeg daarmee met 0,12 dagen in het derde kwartaal van 2016. Dat is opvallend, omdat bedrijven de afgelopen twee jaar hun rekeningen juist sneller betaalden. “Dit kwartaal zien we voor het eerst dat het aantal dagen dat een factuur op betaling laat wachten, toeneemt”, zegt Peter Schoenmaker, director Sales en Development van Graydon. “Initiatieven die oproepen tot een beter betaalgedrag, vanuit zowel de politiek als het bedrijfsleven, zijn des te meer nodig om de grip om op de trend van een steeds beter betaalgedrag niet te verliezen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ook vooral kleinere bedrijven van voldoende liquiditeit voorzien zijn.”

Ook leasemaatschappijen en energiebedrijven wachten doorgaans lang met betalen. Ze doen er respectievelijk 44,06 en 42,94 dagen over.

Redactie LogistiekProfs