14.10.2015 | Branchenieuws

Logistiek profiteert van lage dieselprijs

Transportbedrijven en logistiek dienstverleners hebben de afgelopen tijd flink geprofiteerd van de prijs van diesel. Door een flinke daling van de prijs zijn de kosten voor deze bedrijven drastisch gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van verladersorganisatie EVO.

Transportbedrijven en logistiek dienstverleners profiteren van de gedaalde dieselprijs. De forse daling van de benzineprijs is goed nieuws voor het goederenvervoer, want het vervoer over de weg werd in 2014 opnieuw goedkoper blijkt uit het onderzoek van EVO. Door de lage dieselprijs zijn transporteurs gemiddeld tien procent goedkoper uit dan tijdens de crisisjaren. Vanaf november 2013 daalde de prijs van brandstof met tien procent. Overigens was dit niet de laagste prijs; dat was in het jaar 2012.

Transporteurs blij
Bedrijven in de logistiek zijn in hun nopjes met de lage prijs voor brandstof. Traditioneel zijn brandstofkosten een groot deel van de totale logistieke kosten. Hier wordt dus flink op bespaard.  In het verlengde van de besparingen, en omdat de crisis nu steeds meer wordt teruggedrongen, rijden er steeds meer vrachtwagens. In het afgelopen jaar steeg het aantal voertuigen met ruim 1 procent naar meer dan 100.000 wagens. Dit is nog steeds minder dan het aantal (112.000) van voor de crisis, maar toch een opsteker voor de volledige branche. Ook komen er steeds meer bedrijven bij wat meer goed is voor de werkgelegenheid.

Nieuwe type wagens
EVO stelt ook dat er meer wordt geëxperimenteerd met langere en zwaardere vrachtauto’s. Meerdere Europese landen testen de nieuwe wagens die enkele voordelen hebben ten opzichte van de oude vrachtwagens. De nieuwe types besparen kosten en zijn milieuvriendelijker omdat de nieuwe wagens drie vrachtauto’s door twee vervangt. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren