Logistiek Park Moerdijk komt er voorlopig niet
Bouw & Vastgoed 14.11.2019 | Branchenieuws

Logistiek Park Moerdijk komt er voorlopig niet

De bouw van Logistiek Park Moerdijk gaat voorlopig niet door. Door de strengere stikstofnormen heeft de Raad van State een streep gezet door de huidige plannen voor het bedrijvenpark in Noord-Brabant.

Logistiek Park Moerdijk moet een logistiek bedrijventerrein worden met een oppervlakte van 142 hectare, bij de A16/A17. Met het park mikt de provincie op een sterkere positie van de regio West-Brabant in de afhandeling van containers, die afkomstig zijn van de havens van Rotterdam en Antwerpen.  

Stikstofuitstoot moet worden gecompenseerd

De bouwplannen die er liggen voldoen niet aan de stikstofuitspraak, ordeelde de Raad van State. Voorafgaand aan de bouw moet namelijk al duidelijk zijn welke maatregelen er worden getroffen om schade aan de natuur te compenseren. Deze maatregelen ontbreken in de planning voor Logistiek Park Moerdijk. 

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft zes maanden de tijd om een zogenoemde Passende Beoordeling maken, waaruit moet blijken wat de gevolgen van het project zijn op de omliggende Natura 2000-gebieden. Indien nodig moet op basis van een zogenaamde ADC-toets worden aangetoond dat de provincie de stikstofuitstoot in de omliggende gebieden naar beneden brengt of compenseert. 

Niet verrast door uitspraak

De Provincie Noord-Brabant, Havenbedrijf Moerdijk en de gemeente Moerdijk zeggen in een gezamenlijke verklaring niet verrast te zijn door de uitspraak van de Raad van State. "Het is nodig om nog iets beter aan te tonen welke stikstofmaatregelen er genomen worden, maar daar zijn diverse mogelijkheden voor. Zo is inmiddels duidelijk dat het bedrijventerrein volledig gasloos wordt, waardoor de bedrijven zelf geen stikstof uitstoten. LPM zal een voorbeeld worden van een bedrijventerrein waarin duurzaamheid volledig in het ontwerp is meegenomen."


Plaats een reactie (0)

Reageren