Logistiek Park Moerdijk komt er toch
Bouw & Vastgoed 01.10.2020 | Branchenieuws

Logistiek Park Moerdijk komt er toch

Na jarenlang gesteggel is de kogel door de kerk: Logistiek Park Moerdijk komt er toch. De Raad van State gaf donderdagochtend groen licht voor het omstreden bedrijvenpark. 

Al sinds 2009 is er discussie over de komst van Logistiek Park Moerdijk. Vorig jaar zette de rechter nog een streep door de plannen, omdat het bedrijvenpark niet aan de stikstofuitspraak zou voldoen. De provincie Brabant moest inzichtelijk maken in hoeverre het project de omliggende Natura 2000-gebieden zou beïnvloeden. Brabant besloot de afgelopen maanden de stikstofuitstoot over te nemen van bedrijven die stoppen. Per saldo zou het project dan geen extra stikstof opleveren. Met deze ecologische onderbouwing zag de Raad van State geen reden om het project te blokkeren. 

Lees ook: Ophef over 'cowboygedrag' Noord-Brabant bij Logistiek Park Moerdijk

'Het kapitaal wint'

Op het provinciehuis en in het gemeentehuis van Moerdijk werd opgelucht gereageerd op de uitspraak. Protesterende omwonenden en natuurliefhebbers zijn teleurgesteld. Een overwinning van het kapitaal, meent Wim Rijnart, voorzitter van de Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk. "De provincie heeft op papier de handel eindelijk dichtgetimmerd. En de Raad van State kijkt alleen maar naar papier, niet naar natuur", aldus Rijnart tegen BN de Stem. "Deze nieuwe milieuvervuiler móest en zou er van de provincie en de gemeente komen."

170 miljoen euro

Logistiek Park Moerdijk moet een volledig gasloos bedrijvenpark worden op 142 hectare grond, de A16/A17. Met de realisatie is een investering van 170 miljoen euro gemoeid. De provincie mikt met het project op een sterkere positie van de regio West-Brabant in de afhandeling van containers, die afkomstig zijn van de havens van Rotterdam en Antwerpen. 

Bedrijven in de rij

Omstreden project of niet, de bedrijven staan in de rij voor een plek op Logistiek Park Moerdijk. Havenbedrijf-directeur Ferdinand van den Oever stelt tegenover BN de Stem dat zijn telefoon sinds de uitspraak roodgloeiend staat. Vooral internationale bedrijven zouden interesse hebben. Over vijf jaar moet de laatste fase van de bouw zijn afgerond. Tegen die tijd biedt Logistiek Park Moerdijk volgens Van den Oever plek aan een 'tiental internationale bedrijven die werk bieden aan vier- tot vijfduizend mensen'. 


Plaats een reactie (0)

Reageren