Logistiek opleidingen van Zadkine weer in opspraak
01.11.2017 | Branchenieuws

Logistiek opleidingen van Zadkine weer in opspraak

De logistieke opleidingen van het ROC Zadkine in Rotterdam zijn weer in opspraak geraakt. Eerder dit jaar werd er examenfraude bij de opleidingen ontdekt. De Onderwijsinspectie berispt het ROC nu door 'niet deugdelijke' verzuimregistratie. 

De Onderwijsinspectie stelde een aanvullend onderzoek in naar het ROC Zadkine nadat het in het voorjaar ontdekte dat docenten meewerkten aan examenfraude op de opleiding. Uit dit aanvullende onderzoek blijkt dat de opleidingen niet of niet voldoende registreren welke studenten aanwezig of juist afwezig zijn bij de lessen. Dit zou spijbelen in de hand werken. De inspectie spreekt tegenover RTV Rijnmond van een 'ernstige situatie'. Op sommige dagen zou meer dan de helft van de ruim 700 jongeren afwezig zijn. 

Het probleem begint volgens de inspectie al bij het begin van de schooldag. Alle studenten in het registratiesysteem staan automatisch op 'aanwezig'. De docent hoeft dus niet handmatig in te vullen wie wel in de klas zit en wie niet. Sommige docenten zouden überhaupt niet controleren wie er aanwezig is. De lijst zou in enkele gevallen zelfs achteraf ingevuld worden door een heel andere docent die helemaal niet bij de les aanwezig was. 

Via een app zouden studenten zich eenvoudig ziek kunnen melden. Ook wanneer zij nog minderjarig en leerplichtig zijn. Volgens docenten maken jongeren hier veelvuldig misbruik van. De SP heeft inmiddels aangekondigd kamervragen te zullen stellen over het ROC Zadkine.

Plaats een reactie (0)

Reageren