Logistiek ontvangt veel loonsubsidie tijdens coronacrisis

Logistiekprofs op 20 augustus 2020 | 2 minuten leestijd

De logistieke sector heeft in vergelijking met andere branches een hoge tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen. Bedrijven in transport en logistiek ontvingen 233 miljoen euro vanuit de NOW 2.0-regeling, bedoeld voor bedrijven die hun inkomsten tijdens de coronacrisis zagen dalen. 

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In Nederland ontvingen 35.537 werkgevers tot dusver meer dan 1,3 miljard euro aan loonsubsidie. Het geld uit de NOW 2.0-regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren hun werknemers in dienst te houden. Het gaat om cijfers tot en met vrijdag 7 augustus. 

Tweede plek voor logistiek

Het meeste geld ging naar de horeca, logistiek en overige commerciële dienstverlening. Overige commerciële dienstverlening ontving 274 miljoen euro. De sector vervoer en logistiek staat op de tweede plek met 233 miljoen euro aan loonsubsidie. Op de derde plek staat horeca en catering, waar tot dusver 208 miljoen euro naar toe ging.

Kijkend naar het aantal bedrijven dat loonsubsidie heeft ontvangen, dan ziet de top drie er anders uit. De logistiek valt buiten dat rijtje. In de detailhandel vroegen meer bedrijven loonsubsidie aan. 

NOW 2.0-regeling

Werkgevers kunnen aanspraak maken op de NOW 2.0-regeling als zij gedurende vier maanden vanwege COVID-19 een omzetverlies van minimaal 20 procent hebben geleden. Zij krijgen een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90 procent. De steun loopt van begin juni tot eind september. Bij ongeveer negenhonderd bedrijven is de aanvraag afgewezen. Mocht achteraf blijken dat een bedrijf niet aan de voorwaarden voldoet, dan kan het zijn dat de subsidie deels of volledig moet worden terugbetaald. 

Afbeelding: Marcel Rommens / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen