03.07.2015 | Branchenieuws

'Logistiek moet efficiënter'

Nederland moet de groei van het goederenvervoer niet alleen opvangen met meer en betere infrastructuur, maar ook door een efficiëntere logistiek. Dat staat in de Monitor Logistiek en Goederenvervoer, die minister Schultz van Haegen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tweede op de wereldranglijst 
Nederland is een belangrijke speler in de mondiale logistiek. Nederland steeg volgens de logistieke ranglijst van de Wereldbank van een vijfde naar de tweede plek. Om deze koppositie te behouden, moet er hoogwaardige logistiek bedreven worden. Daarvoor zijn volgens Schultz de volgende veranderingen nodig: meer bundeling van goederenstromen, hogere beladingsgraad van vrachtwagens, treinen en schepen en het beter benutten van al deze vervoersopties. “Het doel is een betere logistiek, met relatief minder vrachtwagenkilometers en CO2-uitstoot. Hoogwaardige logistiek waarmee Nederland toonaangevend blijft.”

Lees ook:
Kabinet brengt regeldruk logistiek omlaag

Investeren in kennis 
Een belangrijk begrip hierbij moet zijn ‘kennisintensieve logistiek’: het bedenken, ontwikkelen, demonstreren en op grote schaal toepassen van nieuwe logistieke werkwijzen. Ook wordt ingezet op het terugdringen van regeldruk, voldoende en goed gekwalificeerde werknemers en de strategische acquisitie van bedrijven en goederenstromen. Eind 2014 is hier 15 miljoen euro voor vrijgemaakt. Hier komt de komende jaren nog eens 29,3 miljoen euro bij.  

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren