'Logistiek moet aan de slag met digitalisering'
20.09.2016 | Branchenieuws

'Logistiek moet aan de slag met digitalisering'

Als Nederland voorop wil blijven lopen met de sector logistiek, moet het meer gaan investeren in digitalisering en het gebruik van data. Dat stelt Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland (TLN) in het Financieele Dagblad.

Volgens Van Dijk komen start-ups in de logistiek niet voor niets naar Nederland. “De schaal is hier behapbaar, de basis is goed en er kan hier goed getest worden.” Toch kunnen we onze voorsprong alleen vasthouden als we innoveren op IT-gebied. “Kennis is een onlosmakelijk onderdeel van onze vooraanstaande positie. Ieder jaar exporteren wij 35 miljard euro aan diensten en kennis op logistiek terrein. Maar er komt vanuit de digitalisering en het gebruik van data zoveel op ons af dat we moeten investeren om voorop te blijven lopen.”, aldus de TLN-voorzitter in het interview met de krant.

Leidend in de optimalisatie van datastromen

Van Dijk denkt dat Nederland leidend kan worden in het optimaliseren van datastromen. Hij verwacht dat in de toekomst verschillende gegevens van leverancier, vracht, vervoerder en eindbestemming worden gebundeld. “Een vrachtwagen rijdt dan met een digitale vrachtbrief naar de Tweede Maasvlakte. Daar hoort de chauffeur of hij door kan rijden of nog even moet wachten. Bij de poort van het complex wordt vervolgens, bijvoorbeeld met biometrische kenmerken, toegang verleend, de lading gelost en een melding teruggegeven. Het wordt een naadloos proces waarin alle systemen samenwerken.”

Kabinet krijgt een 'krappe voldoende'
Het huidige kabinet, dat vandaag zijn laatste begroting indient, krijgt van TLN net een voldoende. De voorzitter baseert het magere cijfer vooral op de bezuinigingen op infrastructuur. “Toch zijn de belangrijkste knelpunten wel aangepakt. Binnen de beschikbare middelen is dat knap gedaan.” Het kabinet heeft 10 miljard euro uitgerokken voor infra-uitgaven in de periode 2028-2030, maar volgens TLN is er eerder geld nodig. “We moeten ‘top of the bill’ blijven. Goede transport- en logistiekmogelijkheden zijn van groot belang voor het vestigingsklimaat. Logistiek is een van de dragende sectoren voor de Nederlandse economie. Als we dat netwerk en onze mainports Rotterdam en Schiphol niet hadden, zou Nederland er anders uitzien.”

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren