Logistiek managers: 'Laat van je horen'
Personeel & Arbeidsmarkt 05.02.2019 | Branchenieuws

Logistiek managers: 'Laat van je horen'

De verkiezing tot Logistiek Manager of Jong Logistiek Talent van het Jaar levert niet alleen een mooi podium, maar vooral veel bevestiging en erkenning op. Edwin Wenink en Jan Minnee zijn door hun titels uit respectievelijk 2014 en 2017 gesterkt in het vertrouwen dat ze op de goede weg waren. Beide hebben onlangs nieuwe stappen in hun carrière gezet. “Zie de titel als een kwaliteitsstempel.”

In het jaar na zijn uitverkiezing tot Logistiek Manager van 2014 heeft Edwin Wenink, destijds supply chain manager bij Royal FloraHolland, meer dan dertig keer op het podium gestaan. Zelfs tot in de Verenigde Staten aan toe. “Dat is goed geweest voor mijn presentatievaardigheden en heeft mij veel nieuwe contacten opgeleverd. Maar bovenal is het gewoon heel erg leuk om je vakgebied op een positieve manier onder de aandacht te mogen brengen”, vertelt Wenink in zijn laatste maanden als programmadirecteur bij FloraHolland.

Kwaliteitsstempel

Jan Minnee is na een interview gevraagd om zich in te schrijven voor de verkiezing van Jong Logistiek Talent van 2017. “Wij waren net begonnen met Retourplaza.nl. Ik ben niet zo van de borstklopperij, maar de verkiezing was een mooi podium om ons bedrijf onder de aandacht te brengen. Dat was de belangrijkste reden om deel te nemen. Naast het feit natuurlijk dat het altijd interessant is om te zien hoe je scoort bij zo’n verkiezing. Deelname dwingt je om stil te staan bij datgene wat je de jaren daarvoor hebt bereikt. Daar sta je normaal nooit zo bij stil.”

De deelname heeft gewerkt. De titel heeft veel positieve aandacht voor Retourplaza.nl opgeleverd en deuren geopend die anders gesloten bleven. “De hele logistiek is vooral voorwaarts gericht, terwijl wij juist retouren als uitgangspunt nemen. Ik herinner me vooral het compliment van de jury voor het vernieuwende concept dat wij als start-up met grote partners als PostNL hebben neergezet. De titel heeft ons erkenning opgeleverd. Door de professionele aanpak van de stichting en jury zie ik het als een kwaliteitsstempel”, stelt Minnee.

Kracht van samenwerking

Deelname aan de verkiezing heeft Wenink veel bevestiging opgeleverd. Bevestiging dat zijn invulling van het vak van supply chain manager de juiste is. “Ik heb mij altijd graag bezig gehouden met de ontwikkeling van jong talent binnen het vakgebied SCM. Het is elke keer weer boeiend om samen met talenten hun toekomstige cv’s op te stellen. Waar denken ze over vijf of tien jaar in hun carrière te staan? Daarnaast geloof ik in de kracht van samenwerking. Zeker in de supply chain kunnen we als individu niets bereiken. Wij zullen als keten samen moeten optrekken. De noodzaak van samenwerking wordt nog wel eens onderschat.”

Dat Wenink zo’n groot belang hecht aan samenwerking, zorgde tijdens de verkiezing ook voor een dubbel gevoel. “Lastig is dat je zelf als persoon zo op de voorgrond staat, terwijl het individu juist niet zo belangrijk is. Zeker nu supply chains steeds complexer worden, is samenwerking op basis van gelijkwaardigheid van het grootste belang. De managers die ik zelf goed en succesvol vindt, zijn stuk voor stuk managers die uitblinken in samenwerking.”

Nieuwe carrièrestap

Of de carrière van Wenink een impuls heeft gekregen na het behalen van de titel? “Net als de meeste oud-winnaars werk ik nog altijd bij dezelfde organisatie. Binnen Royal FloraHolland heb ik de stap kunnen maken naar programmadirecteur. De afgelopen vier jaar heb ik mij vooral beziggehouden met strategische, innovatieve projecten. Nu die zijn afgerond, heb ik besloten de volgende stap in mijn carrière buiten Royal FloraHolland te zetten. Over enkele maanden ga ik aan de slag als zelfstandig professional, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar innovatieve projecten rondom digitalisering van supply chains. Ja, een spannende maar ook een mooie stap en een nieuwe kans om mijzelf verder te ontwikkelen.”

Minnee werkt eveneens nog steeds als ceo voor Retourplaza. Het bedrijf staat, het concept werkt. Veel retouren hebben de afgelopen jaren een tweede kans gekregen. “Wel zijn we nu met een nieuw product gestart: GRADR. Onder die naam verkopen we de software die we zelf hebben ontwikkeld aan webwinkels aan voor het snel en makkelijk beoordelen en opnieuw verkopen van hun retouren. Deze software stelt een aantal slimme vragen, waarna op basis van de antwoorden de beste prijs wordt berekend en samen met de gemaakte foto’s makkelijk als 2e kans kunnen worden verkocht. De marges in e-commerce zijn vaak laag. Met GRADR kunnen webshops hun retouren sneller verwerken met een hogere opbrengst als resultaat.”

‘Benut het podium’

Wenink kan iedereen aanraden om deel te nemen aan de verkiezing van Logistiek Manager van het Jaar. Het is gewoon een erg leuk traject om samen met de andere kandidaten te doorlopen. “Natuurlijk wil je winnen, maar iedereen gunt elkaar die prijs”, weet Wenink. Minnee sluit zich aan bij het advies. “Mensen uit de logistiek hebben niet zo snel de neiging om zichzelf aan te melden, maar de verkiezing biedt een mooi podium dat ons veel heeft opgeleverd. Dus heb je iets moois neergezet? Wees er trots op en doe volgend jaar mee.”

Wenink heeft tot slot nog een goed advies voor alle logistiek managers. “Of je nu deelneemt aan de verkiezing of niet: laat je zien, laat van je horen. Als logistiek manager mogen we meer naar buiten treden en onze verhalen vertellen. Dat is inspirerend voor collega’s en goed voor de ontwikkeling van het vakgebied. En voor degene die deelneemt en wint: maak gebruik van het podium dat je krijgt om een jaar lang jouw boodschap over logistiek voor het voetlicht te brengen. Een titel als Logistiek Manager van het Jaar geeft ook een verantwoordelijkheid.”

Logistiek Manager van het jaar vindt plaats op 28 maart in MediaPlaza, Jaarbeurs Utrecht. Ga naar de website van Logistiek Manager van het Jaar voor meer informatie over de finalisten van dit jaar en het hele programma.

Plaats een reactie (0)

Reageren