Logistiek Manager van het Jaar: wie zijn de genomineerden?
01.03.2016 | Branchenieuws

Logistiek Manager van het Jaar: wie zijn de genomineerden?

Op 23 maart wordt bekend wie zich Logistiek Manager van het Jaar mag noemen. Er zijn nog drie genomineerden in de race: Eric Ermstrang, Carin Hendriksen en Iwan te Winkel. Wie zijn ze en waarin blinken ze uit? In drie video's stellen ze zich voor. 

Dit jaar draait de verkiezing van Logistiek Manager van het Jaar om het thema ‘Logistiek als Game Changer’.  De stichting Logistiek Manager van het Jaar gelooft dat de logistiek binnen een bedrijf als Unique Selling Point kan dienen. Nu wordt de logistiek nog vaak gezien als kostenverlager, terwijl deze juist ook als omzetvergroter kan dienen. De drie finalisten hebben volgens de stichting laten zien dat de logistiek wel degelijk strategisch kan worden ingezet. In onderstaande video's stellen ze zich voor.  

Eric Ermstrang (45) - director Global Transportation at Philips Healthcare 
Eric Ermstrang zorgt bij Philips Healthcare voor de wereldwijde belevering van medische apparatuur. Juist het internationale tintje biedt de nodige uitdagingen. “In India lossen ze met olifanten vrachtwagens, terwijl dat in Westerse landen weer heel anders is.” Toch heeft Ermstrang er bij Philips voor gekozen om de keten op een eenduidige manier aan te pakken. Hierdoor namen niet alleen de kosten af, maar werd ook het aantal klachten van klanten flink teruggebracht. 


Carin Hendriksen (46) – Manager manufacturing and warehouse operations
Carin Hendriksen komt van origine niet uit de logistiek, maar was bekend met het implementeren van Lean in de fabriek van Omron. Omron besloot om haar skills in Lean ook op de logistieke afdeling in te zetten. Daar was namelijk een radicale verandering nodig om in toekomstbestendig te blijven. “Daar ben ik gewoon begonnen met veranderen, bij de basis.”  En dat veranderen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Binnen drie jaar tijd werd de productiviteit met 60 procent verbeterd. Daarnaast reduceerden de directe kosten per order line met 30 procent. “Uiteindelijk valt dan toch buiten de organisatie op dat we het op een andere manier doen dan de meeste andere bedrijven.”


Iwan te Winkel (41) – directeur Logistiek bij Raab Karcher
Ook Iwan te Winkel wist zich met Raab Karcher te onderscheiden door de implementatie van Lean. Met het logistiek concept Leanworks werd de distributie van materialen naar de bouwplaats op een andere manier benaderd. Waar eerst het kostenplaatje voorop stond, wordt er nu vooral gedacht aan een zo efficiënt mogelijk bouwproces. Zo zorgt Raab Karcher er voor dat materialen van derden naar de bouwplaats worden gebracht. Dat is nodig, omdat dertig procent van het transport momenteel bouwgerelateerd is. “We willen de logistiek niet alleen als kostenpost beschouwen, maar onderscheidend zijn in de markt door voor logistieke ontzorging te zorgen.”   


Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (0)

Reageren