Logistiek Manager moet ICT Manager worden
ICT 26.10.2018 | Beursnieuws

Logistiek Manager moet ICT Manager worden

Op 7 en 8 november is het zover, ICT & Logistiek in Jaarbeurs Utrecht. Op het eerste gezicht lijkt dat een vreemde combinatie, ICT en Logistiek, maar steeds meer en steeds vaker bestaat logistiek uit het goed kunnen toepassen van ICT. Dat gaat zelfs zover dat de logistiek manager ook een ICT manager zal moeten worden. De belangrijkste redenen daarvoor op een rijtje.

Auteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Stromen

In essentie gaat logistiek over de besturing van goederenstromen binnen en tussen organisaties. Daarnaast gaat ICT over de systemen en de applicaties waarmee informatiestromen worden ingeregeld. Natuurlijk zijn die twee stromen niet onafhankelijk; betere en meer informatie-uitwisseling leidt tot betere logistiek. Door de informatiestroom te verbeteren, kunnen productiemiddelen beter worden benut en kan de leveringsbetrouwbaarheid worden verhoogd, tegen lagere voorraden.

Begin

Al jaren lang is de logistiek een grootverbruiker van applicaties als ERP, WMS en TMS; we kunnen niet meer zonder. Toch is dat slechts een begin. Er zijn de laatste jaren allerlei nieuwe technologieën beschikbaar gekomen waarmee logistieke processen verder kunnen worden verbeterd; bijvoorbeeld augmented reality, robotisering, platooning, internet of things en blockchain. En het is natuurlijk vooral aan logistiek managers om deze technologieën binnen de supply chain toe te passen.

Control tower

Met het digitaliseren van (logistieke) processen ontstaat er ook een rijke verscheidenheid aan informatie uit verschillende bronnen; de befaamde Big Data. Tegelijkertijd is de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van ‘operations research’-methoden, zoals business analytics, simulatiepakketten en optimaliseringsalgoritmen, sterk verbeterd. Door het inzetten van deze nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld door middel van een control tower, kunnen organisaties aanzienlijke logistieke optimaliseringsslagen maken. Tenminste, als de logistiek manager is aangehaakt.

Broodnodig

Een van de belangrijkste trends van de laatste jaren is dat ook de logistiek steeds meer wordt aangesproken op de prestatie op het gebied van duurzaamheid. Of het nu gaat om de energietransitie en de CO2-uitstoot (bijvoorbeeld elektrisch rijden), sociale (wan)toestanden in de toeleveringsketen of om retourstromen, hergebruik en cradle-to-cradle; ook hier zijn nieuwe technologieën broodnodig om wezenlijke logistieke duurzaamheidsverbeteringen te kunnen realiseren.

Distruptie

Misschien wel de belangrijkste reden voor logistiek professionals om zich met ICT te bemoeien, is het feit dat nieuwe technologieën kunnen leiden tot een disruptie van de hele keten; denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurd is met Kodak, de nieuwsbladen en de retail. Dergelijke disrupties betekenen vaak ook een fundamentele herpositionering van de logistiek; zie bijvoorbeeld de cruciale rol van e-fulfillment. Kortom, om zich niet door de ontwikkelingen te laten verrassen, zal de logistiek manager ook ICT-manager moeten worden.

Dit artikel is eerder geplaatst op evofenedex. Aan de slag met ICT? Kom dan op 7 en 8 november naar vakbeurs ICT & Logistiek in Jaarbeurs Utrecht. Inschrijven kan hier.

Plaats een reactie (0)

Reageren