Logistiek HEMA kan groei niet bijbenen

Logistiekprofs op 27 November 2015

HEMA heeft de afgelopen jaren te veel winkels geopend, waardoor het nu haar logistieke processen niet op orde heeft. Dat stelt topman Tjeerd Jegen in een interview met Z24. “We zijn te snel gegroeid. Driehonderd winkels openen in vier jaar, dat is nogal wat.”

Assortiment
HEMA verkeert sinds enige tijd in zwaar weer. De winkelketen boekte afgelopen kwartalen telkens miljoenenverliezen. Topman Tjeerd Jegen moet dat tij keren en de winst van HEMA vergroten. Een belangrijk aspect hierbij is het verkleinen van het assortiment. Momenteel biedt HEMA maar liefst 25.000 artikelen aan, een onhoudbaar aantal. “Dat is organisch zo gegroeid, maar het is te veel”, aldus Jegen. Daarnaast is HEMA kritisch naar het type artikelen dat ze verkoopt gaan kijken. Fietsartikelen worden niet meer aangeboden, en ook herschrijfbare dvd’s, appels en sinaasappels worden uit het assortiment gehaald.

Lees ook: Distributiecentrum HEMA kan groei e-commerce niet aan
 
Logistiek hoogste prioriteit
Om de logistieke processen te verbeteren worden voorraden afgebouwd en de schappen in winkels beter gevuld. Eerder dit jaar liet Jegen weten dat het verbeteren van de logistiek topprioriteit is bij HEMA. “We hebben een teleurstellend bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal laten zien”, zei hij in een reactie op de kwartaalcijfers. “We hebben een aantal prioriteiten opgesteld om onze prestaties te verbeteren, waarbij we ons specifiek richten op de logistiek.”