'Logistiek dienstverleners zeer kwetsbaar voor cybercriminaliteit'
30.06.2017 | Branchenieuws

'Logistiek dienstverleners zeer kwetsbaar voor cybercriminaliteit'

De logistiek moet op zijn hoede zijn voor cyberaanvallen. De supply chain is volgens TLN kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit. Ook de na de recente wereldwijde cyberaanval zouden bedrijven de impact van mogelijke incidenten nog altijd zwaar onderschatten. 

De branchevereniging benadrukt dat de gevolgen voor het logistieke proces erg ingrijpend kunnen zijn. "Het is cruciaal goederenstromen te beschermen en cyberinbreuken te voorkomen." TLN voerde vorig jaar een onderzoek uit onder haar leden om erachter te komen in welke mate logistieke bedrijven bezig zijn met cybersecurity. Daaruit bleek dat slechts de helft van de bedrijven een verantwoordelijke heeft aangwezen voor cybersecurity. "Voor een branche die met zoveel vertrouwelijke gegevens werkt, is dat zorgwekkend", valt te lezen in het onderzoek. In het onderzoek komt ook naar voren dat de informatiebeveiliging bij bedrijven vaak beperkt is. De risico's die bedrijven hierdoor lopen variëren van ransomeware en ladingdiefstal via malware tot een datalek.

Tweede cyberaanval

In mei legde een aanval met gijzelsoftware WannaCry wereldwijd bedrijven plat. Nederland bleef bij deze aanval grotendeels gespaard. Afgelopen dinsdag werden onder meer pakketbezorger TNT en de Rotterdamse containerterminal ATM door een nieuwe cyberaanval getroffen. "Bij een langdurige storing kan dit virus een grote economische impact hebben", waarschuwde het  Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Onduidelijk is nog hoeveel Nederlandse bedrijven de dupe zijn van de cyberaanval.

Virus komt binnen via e-mails

Ook de exacte werking en herkomst van de aanval is nog niet vastgesteld. Cyberdeskundigen vermoeden dat het virus binnenkomt via besmette e-mails en zich vervolgens verspreidt via het interne netwerk. 

TLN raadt logistieke bedrijven daarom aan om geen mails of links van onbekenden te openen en geeft daarnaast de volgende tips:

  • Update besturingssystemen en kopieer belangrijke bestanden;
  • Investeer in adequate ICT- en informatiebeveiliging;
  • Bereid u voor op het beperken van de schade, mocht er toch een incident plaatsvinden. Zorg dat de continuïteit van uw bedrijf gewaarborgd is.

Meer tips vindt u in het rapport Cybersecurity voor logistiek dienstverleners.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren