Logistiek dienstverleners lanceren blockchainplatform voor transparantie in keten
ICT 17.05.2019 | Branchenieuws

Logistiek dienstverleners lanceren blockchainplatform voor transparantie in keten

Vier logistiek dienstverleners uit de automotive sector lanceren een digitaal platform gebaseerd op blockchain technologie. Het platform maakt alle stappen van de logistieke keten voor nieuwe en gebruikte voertuigen inzichtelijk. 

De hedendaagse logistieke infrastructuur binnen de automotive sector is gebaseerd op verschillende applicaties en informatiestromen. Daardoor is het voor partijen in de keten onmogelijk om voertuigen te volgen tijdens hun reis naar een autobedrijf. Eén van de risico's die partijen hierbij lopen is een verhoogd risico op fraude tijdens grensoverschrijdende processen binnen Europa. 

Vier logistiek dienstverleners, verenigd in consortium Vinturas, willen met een digitaal platform gebaseerd op blockchain technologie zichtbaarheid in de supply chain creëren. Vinturas digitaliseert alle aspecten van de logistieke keten binnen Europa, van fabrikant tot dealer, voor zowel nieuwe als gebruikte voertuigen. 

Schermafbeelding 2019-05-17 om 15.24.11.

Technologiepartner IBM

Aan de basis van het initiatief staan de Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group en NVD. Ceo van Vinturas is Jon Kuiper, voormalig topman bij Koopman Logistics Group. “Vinturas wil uitgroeien tot het toonaangevende platform voor Finished Vehicle Logistics", zegt Kuiper. "Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking. De lancering van Vinturas door vier gerenommeerde logistiek dienstverleners, en onze keuze voor IBM als technologiepartner, benadrukt dat wij op de lange termijn toegevoegde waarde willen bieden aan alle betrokken partijen.” IBM waarborgt beveiligde datasharing, betrouwbare en niet-modificeerbare data en een digitaal dossier met daarin alle data die het voertuig in de logistieke keten genereert.

Open ecosysteem

De lancering van Vinturas staat gepland voor september 2019. Het platform moet dan in een groot aantal Europese landen beschikbaar zijn. Vinturas is toegankelijk voor alle partijen die actief zijn met Finished Vehicle Logistics. De initiatiefnemers roepen softwarebedrijven, logistiek dienstverleners en andere providers op om zich bij Vinturas aan te sluiten. "Een brede samenwerking heeft voor alle betrokken partijen grote voordelen, zoals de mogelijkheid van datadelen binnen een veilige distributed blockchain infrastructuur." 


Plaats een reactie (0)

Reageren