02.07.2015 | Beursnieuws

Logistica: logistieke sector zit in de lift

De vakbeurs Logistica lift mee op de positieve ‘vibe’ die in de logistieke markt heerst. Dat stelt brand manager Martijn de Weerd van Jaarbeurs. Van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 november vindt in de Jaarbeurs Logistica plaats. Volgens De Weerd is dat precies op het juiste moment. Bedrijven zouden weer meer investeren in logistieke producten en systemen om de kansen te kunnen grijpen die de economische groei biedt. "De logistiek is natuurlijk een sector die het meteen merkt als de economie groeit."

De Logistica is voor logistiekelingen het ideale moment om te zien wat er te koop is op logistiek gebied. "Iedereen die in de logistiek een stap vooruit wil zetten, moet een dag vrijmaken om de Logistica te bezoeken."

Jaarbeurs heeft voor de Logistica vier hallen gereserveerd, waarvan er twee inmiddels volledig zijn volgeboekt door exposanten. Dat is sneller dan verwacht, stelt De Weerd. "Een aantal aanbieders van producten en systemen dat lang over beursdeelname heeft getwijfeld, doet toch mee nu ze zien hoeveel kansen de markt biedt. Alle grote heftruckmerken zijn vertegenwoordigd, inclusief een nieuwkomer als het Chinese BYD.”

E-commerce stelt nieuwe eisen
Opvallend in exposantenlijst is het aantal verpakkingsspecialisten dat op de beurs vertegenwoordigd is. Daarbij gaat het niet alleen om leveranciers van verpakkingsmachines, maar ook van verpakkingsmaterialen. "Wij merken - ook op andere beurzen - dat verpakkingsleveranciers steeds meer aansluiten op de ketens waarin hun klanten actief zijn. In de logistiek heeft dat alles te maken met de snelle ontwikkelingen op het gebied van e-commerce. Het verzenden van pakketten aan consumenten stelt nu eenmaal andere eisen aan verpakkingen dan leveren aan winkels of groothandels", weet De Weerd.

Logistiek vastgoed-paviljoen
E-commerce is ook één van de redenen waarom op de Logistica een groot logistiek vastgoed-paviljoen verschijnt. "De vraag naar distributiecentra voor e-commerce-operaties neemt toe, maar ook de hele problematiek rondom stadsdistributie leidt tot kansen en uitdagingen op het gebied van logistiek vastgoed. Daarom koppelen we aan het paviljoen een inhoudelijk programma met lezingen over deze kansen en uitdagingen", stelt De Weerd.

Logistica Award
Innovatie staat ook voorop bij de uitreiking van de Logistica Award, die dit jaar anders dan voorheen op de beursvloer zal plaatsvinden. "Wij willen het publiek in de gelegenheid stellen om meer kennis te nemen van de innovaties die genomineerd zijn voor de award. De jury is op dit moment bezig om de fraaie lijst met aangemelde innovaties terug te brengen tot drie genomineerden, die op 3 september bekend worden gemaakt. De oplossingen van die drie genomineerden zullen we op de beursvloer aan het publiek tonen."

Veel aandacht voor veiligheid
Behalve aandacht voor nieuwe technologieën en toepassingen vraagt de Logistica ook veel aandacht voor het verbeteren van logistieke processen, met name op het gebied van veiligheid. De BMWT biedt als brancheorganisatie van heftruckimporteurs en magazijninrichters een uitgebreid lezingenprogramma over veiligheid. Verladersorganisatie EVO gaat zelfs een compleet veiligheidsplein inrichten en geeft daarnaast dagelijks workshops waarin behalve technieken en processen ook de factor mens aan bod komt. Ook een groot aantal exposanten haakt in op dit thema met hun aanbod van veiligheidsmiddelen- en systemen. De Weerd: "Bezoekers kunnen antwoord krijgen op alle vragen omtrent veiligheid op de werkvloer."

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren