Lidl test zelfrijdende truck in Zweden
03.11.2017 | Branchenieuws

Lidl test zelfrijdende truck in Zweden

Supermarktketen Lidl test in Zweden een zelfstandig rijdend voertuig. Met het inzetten van de autonome truck T-pod wil Lidl een stap zetten richting emissievrij transport. 

De T-pod van Einride zal vanaf het derde kwartaal 2018 gaan rijden rond Halmstad in Zweden. De proef volgt na de invoering van een richtlijn waardoor het Zweedse transportagenschap licenties voor zelfrijdende voertuigen op de openbare weg kan afgeven. Lidl en Einride vragen deze maand een dergelijke licentie aan. 

De supermarktketen ziet het als een logische stap. Johannes Fieber, ceo van Lidl Zweden: "Foodretail is nu eenmaal sterk afhankelijk van transport, wat wil zeggen dat er veel emissie vrijkomt zolang je gebruik maakt van fossiele brandstoffen. In het fiscale jaar 2016/2017 zijn we volledig overgestapt op alternatieve brandstoffen als elektriciteit, gas en biodiesel, dat de impact op het milieu al met 25 procent heeft verminderd. Met de volgende stap, het volledig overgaan op elektrisch vervoer, willen we dat uitbreiden naar 100 procent. De T-pod van Einride kan ons deze stap naar emissievrij transport bieden." 

De T-pod heeft een lengte van zeven meter en een totaalgewicht van twintig ton. Er passen tot vijftien europallets in. De capaciteit van de accu’s bedraagt 200 kWh, de actieradius bedraagt 200 km. Einride streeft ernaar dat de T-Pod in 2035 40 procent van het Zweedse wegtransport voor zijn rekening neemt. "De samenwerking met Lidl is een belangrijke stap in die richting", aldus het bedrijf. Plaats een reactie (0)

Reageren