Lidl opent meest duurzame distributiecentrum

Logistiekprofs op 2 november 2016 | 2 minuten leestijd

Het veelbesproken distributiecentrum van Lidl in Waddinxveen is geopend. Het gebouw was vóór de opening door de Dutch Green Building Council (DGBC) al bestempeld als meest duurzame logistieke gebouw van Nederland. Vanuit het dc worden de voorraden van zo’n honderd Lidl-filialen in de Randstad vervoerd.

Lidl heeft een behoorlijk bedrag opzij gezet voor de bouw van het nieuwe dc, dat 70 miljoen euro kostte. Voor dat bedrag is het gebouw met oppervlakte van 52 duizend vierkante meter voorzien van LED-verlichting en warmtekoudeopslag (WKO). Op het dak liggen 4000 zonnepanelen, goed om 150 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Met deze maatregelen heeft Lidl geen fossiele brandstoffen nodig in haar distributiecentrum en bijbehorende kantoren. Hiermee reduceert de Duitse supermarktketen CO2-uitstoot met 315 ton.

Lidl heeft ook rondom het distributiecentrum duurzame maatregelen getroffen. Zo wil het personeel en bezoekers stimuleren om duurzaam vervoer te gebruiken, door extra zonnepanelen en laadpalen op de parkeerplaats. De supermarktdiscounter levert 63 miljoen liter regenwater aan tuinders in de omgeving en plant 11 duizend bomen, struiken en planten. Naast alle eigen duurzame activiteiten en systemen, moeten ook de leveranciers van het nieuwe distributiecentrum van Lidl gebruik maken van duurzame en verantwoorde materialen die recyclebaar zijn.

Lidl ontvangt door haar inspanningen het BREAAM certificaat ‘Outstanding’, de hoogst haalbare certificering. Daarmee stoot het Tesla van zijn duurzame troon. Tesla stond in de ranglijst van BREAAM op de eerste plaats met een distributiecentrum in Tilburg.

Redactie LogistiekProfs