Lidl heeft meest duurzame dc

Logistiekprofs op 9 oktober 2015 | 2 minuten leestijd

Lidl investeert maar liefst 70 miljoen euro in de bouw van het duurzaamste distributiecentrum van Nederland. Daarmee stoot het Tesla van zijn duurzame troon.

Het distributiecentrum in Waddinxveen zal zo’n 50.000 vierkante meter beslaan en wordt volledig verlicht met LED-lampen. Dankzij 4.000 zonnepanelen op het dak moet het gebouw op een zonnige dag zelfvoorzienend kunnen zijn.  Dankzij al deze maatregelen ontvangt Lidl het Breeamcertificaat ‘Outstanding’, de hoogst haalbare certificering.

Restwarmte uit de koeling 
Maar bij zonnepanelen en LED-verlichting blijft het niet. De meest opvallende maatregel is wel het weglaten van een gastaansluiting. Om de distributiehal en kantoren te verwarmen gebruikt Lidl restwarmte uit de koeling. Dat doet de supermarktketen momenteel ook al in het distributiecentrum in Heerenveen. “Daar besparen we €100.000 per jaar op de energierekening”, aldus Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland tegenover Duurzaam Gebouwd.

Regenwater opvangen 
Lidl vangt ook regenwater op voor onder meer de irrigatie van de naastgelegen landbouwkassen. Naast alle eigen duurzame activiteiten en systemen, ,moeten ook de leveranciers van het nieuwe distributiecentrum van Lidl gebruik maken van duurzame en verantwoorde materialen die recyclebaar zijn. Het nieuwe distributiecentrum wordt in januari 2017 geopend.

Tesla 
Dankzij deze maatregelen behaalt Lidl een Breaamscore van 91,38 procent. Eerder stond Tesla op de eerste plaats met een score van 91,18 procent voor het distributiecentrum in Tilburg. Het dc van Lidl wordt in januari 2017 geopend. 

Redactie LogistiekProfs