Lichte omzetstijging voor transport en logistiek

Logistiekprofs op 14 September 2016

De transportsector is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het laagste groeicijfer van de sector sinds 2013, zo blijkt uit de kwartaalmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het vervoer over water en de luchtvaart zagen hun omzet met respectievelijk 7,5 en 2 procent dalen. Het vervoer over land noteerde een omzetstijging van ruim 3 procent. Post- en koeriersbedrijven wisten 1,5 procent meer omzet te boeken.

Vervoer over water en luchtvaart onder druk
Het vervoer over water heeft een matig kwartaal achter de rug door overcapaciteit. Zowel bij de zeevaart- als de binnenvaartbedrijven daalde de omzet. De zeevaart heeft vooral in de containervaart met overcapaciteit mee te maken. Door de verminderde overslag van bulkgoederen en containers in de Nederlandse havens, is er minder werk voor de binnenvaartschippers. De omzet bij luchtvaartmaatschappijen daalde in het tweede kwartaal van 2016 met ruim 1,5 procent; de eerste daling sinds twee jaar. De luchtvrachtomzet staat al langer onder druk, maar de omzet bij het vervoer van passagiers compenseerde dit. In het afgelopen kwartaal daalde ook de omzet in het passagiersvervoer.

Vervoerd over land zesde kwartaal op rij in de lift
De omzet van de vervoerders over land steeg voor het zesde kwartaal op rij. Alle deelbranches droegen hier aan bij. De grootste stijger, met meer dan 16 procent, staat op naam van de verhuizers. Het goederenwegvervoer, de grootste branche, noteerde met ruim 2 procent de kleinste omzetstijging. Vervoerders over land verwachten voor het komende kwartaal een toename van de werkgelegenheid. Naar verwachting zal de personeelssterkte bij 13 procent van de ondernemers toenemen.

Dienstverleners zien omzet teruglopen
De dienstverleners voor het vervoer zagen de omzet het afgelopen kwartaal met bijna een half procent dalen. in Bij de dienstverleners voor het vervoer over water en de laad-, los- en overslagbedrijven daalde de omzet met respectievelijk ruim 5 en 7 procent. De overslagbedrijven zagen de omzet teruglopen door de lagere af- en aanvoer van containers en droge bulkgoederen. Bij de overige deelbranches was er sprake van omzetstijgingen, maar dit was niet genoeg om de totale omzetontwikkeling te laten stijgen.

Redactie LogistiekProfs