Kort geding om tariefverlaging PostNL-afhaalpunten
12.07.2016 | Branchenieuws

Kort geding om tariefverlaging PostNL-afhaalpunten

PostNL wordt voor de rechter gedaagd omdat het pakketpunthouders vanaf 1 juli een lager tarief betaalt. De Vereniging van Postwinkeliers (VVP) is het niet eens met de tariefverlaging en spant een kort geding aan.  

De vergoedingen die de 2500 winkeliers met een afhaalpunt ontvangen, zijn begin deze maand met 25 tot 40 procent verlaagd.  Ondanks herhaaldelijke verzoeken aan PostNL om de tariefwijzigingen niet door te voeren, hield het bedrijf voet bij stuk. De winkeliers die als afhaalpunten fungeren, zouden volgens de VVP duizenden euro’s per jaar mislopen door de beslissing van PostNL. Dat wil de vereniging voorkomen. Daarnaast wil de vereniging dat PostNl ervoor waakt dat zij haar machtspositie niet misbruikt. Dat zou het geval zijn omdat PostNL vasthoudt aan een exclusiviteitsbeding, wat inhoudt dat winkeliers geen zaken mogen doen met concurrenten van PostNL.  

Lees ook: Albert Heijn sluit meeste PostNL-afhaalpunten

Gesprekken lopen op niets uit
Nadat de twee partijen eerst door middel van gesprekken het probleem wilden oplossen, wordt nu toch de stap naar de rechtbank gemaakt. Een stap naar de rechter was volgens de winkeliers niet meer af te wenden. Gerard van Wezenbeek, voorzitter van de VVP, noemt de rechtszaak jammer. “Ik had liever gezien dat PostNL ruimte had geboden om in goed overleg met elkaar naar alternatieven te zoeken”, laat Van Wezenbeek weten. “We weten ons in deze stap gesteund door collega-brancheorganisaties als NSO en Vakcentrum en een aantal winkelformules.”

PostNL moet 3 augustus voor de rechter verschijnen. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren