Keurmerk moet inzicht geven in eerlijke betaling
29.06.2016 | Branchenieuws

Keurmerk moet inzicht geven in eerlijke betaling

Om uitbetaling van salaris beter te laten verlopen komt de transportbranche als eerste sector met een keurmerk. De brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO hebben een keurmerk gelanceerd, waarmee duidelijk wordt of bedrijven op tijd betalen en hun personeel niet onderbetalen.

Het certificaat dat bedrijven ontvangen draagt de naam  PayChecked in Transport (PCT)  “Het keurmerk PayChecked in Transport zorgt ervoor dat opdrachtgevers in één keer kunnen zien dat vervoerder hun loonuitbetaling op orde hebben. Hierdoor zijn controles niet nodig. Opdrachtgevers en vervoerders kunnen snel en eenvoudig zaken doen”, laten de organisaties weten.

Buitenlandse rijders
Veel bedrijven in Nederland maken nu gebruik van buitenlandse rijders door schaarste op de arbeidsmarkt. De gedachte heerst dat transportbedrijven dit doen om kosten te besparen. Rijders uit bijvoorbeeld Polen zouden namelijk veel goedkoper zijn. Door het tekort aan truckers in Nederland is het vaak zo dat bedrijven gebruiken maken van buitenlandse rijders uit pure noodzaak. Het keurmerk moet ervoor zorgen dat deze bedrijven niet onnodig beticht worden van uitbuiting.

Duidelijkheid
Voor andere branches werd onlangs de Wet Aanpak Schijnconstructies gelanceerd. Deze geldt niet voor de transportbranche en dat schoot de organisaties in het verkeerde keelgat. Daarom komen zij nu met het certificaat. Het keurmerk geeft voor zowel de bedrijven als de chauffeurs meer helderheid. Zij weten nu beter waar ze aan toe zijn. “PayChecked in Transport is door TLN en EVO ondergebracht in een onafhankelijke stichting. TLN en EVO zijn niet betrokken bij het toekennen van het keurmerk en mogelijke bezwaar- of beroepsprocedures. De beoordeling van bedrijven vindt plaats door geaccrediteerde inspectie-instellingen die gespecialiseerd zijn in controle op arbeidsvoorwaarden”, leggen de organisaties uit.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren