Kees Smit Tuinmeubelen weer in de lucht na brand magazijn

Logistiekprofs op 20 May 2020

De webshop en twee fysieke vestigingen van Kees Smit Tuinmeubelen zijn weer up and running. Na een brand in een van de magazijnen besloot de retailer om ruim anderhalve week volledig op slot te gaan. “Wij hebben er bewust voor gekozen om ons bedrijf eerst te ‘resetten’”, zegt supply chain-directeur Arnold van der Meer over die keuze. 

Op Bevrijdingsdag brak er brand uit in een van de vijf magazijnen van Kees Smit Tuinmeubelen in Overijssel. De brand legde 1.600 vierkante meter aan opslagruimte in de as. Het personeel kon het pand tijdig verlaten. Ook de schade op productniveau bleek uiteindelijk mee te vallen. De impact op de processen was echter groot, waardoor Kees Smit Tuinmeubelen overging tot sluiting van de webshop en fysieke winkels, middenin het hoogseizoen. 

Beloftes waarmaken

“Wij hebben er bewust voor gekozen om ons bedrijf eerst te ‘resetten’ omdat wij geen beloftes richting onze klanten wilden doen, die we niet waar konden maken”, legt Van der Meer uit. “Daarnaast wilden we ook onze medewerkers en die van onze transporteur, die ons net zo dierbaar zijn, beschermen.”

Het besluit om de bedrijfsvoering stil te leggen deed ‘pijn’. “Zeker als je weet welke voorbereidingen er allemaal getroffen zijn om naar deze belangrijkste weken in het seizoen toe te werken.”

Crisisteam

Na de brand werd een crisisteam samengesteld, waarin verschillende disciplines waren vertegenwoordigd. Van der Meer: “Samen zijn we al heel snel tot een gestructureerd plan van aanpak gekomen, waar vervolgens uitvoering aan is gegeven. Met uiteraard de opening van onze fysieke vestigingen en de webwinkels als hoofddoel.”

Klanten die in afwachting waren van een levering, konden in veel gevallen worden bediend nadat Kees Smit Tuinmeubelen de status van de voorraden goed in beeld had. “In een aantal gevallen hebben we de bestelling helaas moeten annuleren.” 

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog gaande. Ook over de uiteindelijke schade kan Van der Meer nog geen uitspraken doen. “Uiteraard komt nu de nasleep van de brand. Maar wij richten ons vooral weer op de toekomst en kijken uit naar de start van de bouw van het nieuwe distributiecentrum op het XL Businesspark dit najaar.”