Kees Smit Tuinmeubelen toch van start met bouw distributiecentrum
Bouw & Vastgoed 11.09.2020 | Branchenieuws

Kees Smit Tuinmeubelen toch van start met bouw distributiecentrum

Kees Smit Tuinmeubelen start met de bouw van een nieuw distributiecentrum van 30.000 vierkante meter. Door de stikstofcrisis, de coronacrisis en een brand in een van de magazijnen duurde het aanlooptraject langer dan gepland. De retailer schuift de bouw van het gedroomde pand, waarin naast het distributiecentrum ook de kantoren en de Experience Stores XXL moeten komen, voorlopig wel op de lange baan. "Dat is voor nu te groot gedroomd", vertelt algemeen directeur Henk Smit. 

Deze week is gestart met de nieuwbouw op het XL Businesspark in Almelo. Het pand beslaat 30.000 vierkante meter. Door stellingen en vloeren creëert Kees Smit een effectieve opslagcapaciteit van 85.000 vierkante meter. De 32 laad- en losdocks in het distributiecentrum zijn flexibel in te zetten voor de ontvangst en de verzending van tuinmeubelen. Aan de zijkant van het pand bevindt zich een afhaalgebied. Het kantorendeel (ruim 1.800 vierkante meter ) bestaat uit twee verdiepingen. 

De plannen voor het nieuwe pand lagen er al een paar jaar, maar werden vertraagd door de stikstofcrisis. Daarna volgde een onzekere periode door COVID-19. "Corona maakt het lastig om te ondernemen", legt Smit uit. "De toekomst blijft onzeker omdat niemand weet wat er gaat gebeuren en hoe het virus zich verder verspreidt en ontwikkelt. Gelukkig hebben wij, in onze branche, mogen ervaren dat veel consumenten het afgelopen seizoen hebben geïnvesteerd in hun tuin."

Brand magazijn

Op 5 mei werd Kees Smit Tuinmeubelen getroffen door een brand in het magazijn in Vroomshop. De brand legde 1.600 vierkante meter aan opslagruimte in de as. Het personeel kon het pand tijdig verlaten, waardoor niemand gewond raakte. Wel moest de verkoop, zowel online als in de winkels, na de brand circa een week worden stilgelegd. Het incident is de retailer niet in de koude kleren gaan zitten, stelt de algemeen directeur. 

Distributiecentrum eerste prioriteit

"Het droompand, waarin we ons distributiecentrum, de kantoren én de Experience Store XXL samenbrengen onder één dak, is voor nu dan ook te groot gedroomd. Ondanks dat er een vergunning is afgegeven voor het gehele traject, kiezen we ervoor om de bouw op te splitsen in twee fases." 

De bouw van het distributiecentrum met een kantoorfunctie heeft nu prioriteit. "Doordat we onze tuinmeubelen uit voorraad leveren hebben we, om de snelle groei te kunnen blijven faciliteren, vaak moeten uitbreiden qua opslagruimte op andere locaties. Dit is logistiek gezien niet optimaal. Voor onze logistieke medewerkers is het fijn dat ze straks vanuit één centraal punt kunnen werken. Het grootste voordeel hiervan is dat onderling transport tussen de vele magazijnen niet meer nodig is."

De noodzaak om de Experience Store XXL ook naar het terrein te verplaatsen is volgens Smit minder groot. Voorlopig blijft de huidige winkel gevestigd aan de Ambachtstraat in Almelo. De komende jaren neemt de retailer een besluit over de tweede fase van de bouw. 

Plaats een reactie (0)

Reageren