Kees Smit Tuinmeubelen levert voortaan met recyclebare pallets

Logistiekprofs op 25 april 2019 | 2 minuten leestijd

Retailer Kees Smit Tuinmeubelen gaat producten bezorgen met pallets van gerecycled karton. De pallets moeten niet alleen bijdragen aan een circulaire economie, maar ook aan de ergonomie van magazijnmedewerkers. 

In het distributiecentrum in Almelo werkte Kees Smit Tuinmeubelen voorheen alleen met houten pallets. Daar wordt nu de Revopallet aan toegevoegd, een lichtgewicht pallet van gerecycled karton. Transport van het distributiecentrum naar de consument wordt voortaan met kartonnen pallets uitgevoerd.

Ergonomie, uitstoot en circulariteit

Arbo-technisch gezien vormt de Revopallet een lager risico dan de standaard houten europallet, stelt de retailer. De kartonnen pallets wegen ongeveer zes kilo, terwijl een houten pallet rond de 25 kilo weegt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van recyclebare lijm en nietjes. “Het papier bevat geen scherpe randen, splinters of spijkers en is aanzienlijk lichter dan een houten pallet”, licht Conrad Aalpol, Manager Logistiek toe. “Dit verbetert de arbeidsomstandigheden in ons logistieke centrum, zorgt voor minder gewicht in de vrachtwagen en helpt daarmee de uitstoot te verminderen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de Revopallet volledig uit gerecycled papier bestaat. Het doel is om uiteindelijk helemaal over te gaan op deze kartonnen pallets.” 

Idee van werknemer

Leverancier achter de Revopallet is Revopal, een nieuw bedrijf opgericht door Nick Geels (24). Geels werkt in de marketing bij Kees Smit Tuinmeubelen. “Tijdens mijn studie en mijn werk bij Kees Smit ben ik me steeds meer gaan interesseren in duurzame oplossingen. Het idee voor een recyclebare pallet ontstond en toen heb ik de ruimte gekregen om dit erbij naast te ontwikkelen. Dat Kees Smit Tuinmeubelen nu de eerste retailer is die gaat leveren is daarom geen verrassing.”

Gerelateerde artikelen