Kamervragen over arbeidsomstandigheden in Albert Heijn dc's Afbeelding: Defotoberg/Shutterstock.com
Personeel & Arbeidsmarkt 07.05.2018 | Branchenieuws

Kamervragen over arbeidsomstandigheden in Albert Heijn dc's

De werkomstandigheden in de distributiecentra van Albert Heijn waren vorige week onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) stelde Kamervragen over de behandeling van Oost-Europese uitzendkrachten in dc's van Albert Heijn. 

Van Dijk reageerde daarmee op een artikel van De Groene Amsterdammer, waarin naar voren komt dat Albert Heijn Oost-Europeanen inzet, die tegen een onzeker loon, onder hoge druk boodschappen sorteren. Aan het einde van hun shift worden ze 'weggestopt' in het bos of aan de rand van de stad in woningen waar een hoge huur voor moet worden betaald. Uitzendkrachten werken op korte contracten, hebben roosters die pas de avond van tevoren bekend zijn en deels onbetaalde oproepdiensten, zo schrijft De Groene Amsterdammer. 

Onhaalbare targets

Van Dijk vroeg minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om een oordeel over de genoemde misstanden. Volgens hem zouden uitzendkrachten zelfs niet naar de wc durven te gaan door de onhaalbare targets die er worden gesteld. 

Reactie minister Koolmees

Minister Koolmees gaat in zijn antwoord op de Kamervragen niet op het artikel in De Groene. Hij stelt dat het de taak is van een werkgever om goede arbeidsvoorwaarden te hanteren. Het gesubsidieerde project van NGO FairWork moet arbeidsmigranten informeren over hun rechten. 

'Vertrek uitzendkrachten voorkomen'

In het artikel stelt Marco van Grinsven, vice-president logistiek bij de supermarktketen, dat medewerkers helemaal niet zo'n hinder ondervinden van de opgelegde targets. "Als de uitzendkracht het echt zo erg zou vinden, dan zou hij wel weggaan." Volgens Koolmees is het aan de werkgever om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten zich niet genoodzaakt voelen te vertrekken. Koolmees: "Het is de taak van de werkgever om voor goede arbeidsomstandigheden te zorgen en om de preventie van arbeidsrisico’s vorm te geven. Daarbij dient de werkgever signalen van uitzendkrachten over de ervaren arbeidsomstandigheden en de wens om deze te verbeteren serieus te nemen en het vertrek van uitzendkrachten om deze reden te voorkomen."

Plaats een reactie (0)

Reageren