Kabinet gaf onterecht groen licht voor fusie PostNL en Sandd

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Het kabinet heeft onterecht toestemming gegeven voor de overname van Sandd door PostNL. Met dat oordeel bevestigt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) een eerdere uitspaak van de rechter in Rotterdam. 

Toenmalig minister van Economische Zaken, Mona Keijzer, gaf in 2019 groen licht voor het samengaan van PostNL en Sandd, nadat het ACM de overname eerder afkeurde. De minister mag dit doen, maar enkel wanneer de fusie algemene belangen dient die zwaarder wegen dan de beperking van de concurrentie. Waakhond Autoriteit Consument & Markt had juist geoordeeld dat van die algemene belangen geen sprake was: de continuïteit van de landeljke postbezorging zou zonder overname geen gevaar lopen. Volgens het beroepscollege heeft Keijzer de vergunning dus ten onrechte verleend. 

Wat de consequenties van de uitspraak zijn, is nog gissen. PostNL en Sandd zijn al meer dan twee jaar gefuseerd. Bij de rechtbank Rotterdam loopt nog een beroep van PostNL tegen de weigering van de vergunning door de ACM. Het ministerie van Economische Zaken zegt de uitspraak te bestuderen, ‘inclusief de logische vervolgstappen’. 

Afbeelding: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen