Jumbo geeft startschot voor bouw gemachaniseerd distributiecentrum

Logistiekprofs op 1 July 2022

Jumbo heeft gistermiddag het startschot gegeven voor de bouw van een gemechaniseerd nationaal distributiecentrum in Nieuwegein. Het megadc krijgt een omvang van 45.000 vierkante meter en moet de supermarktketen ondersteunen bij haar groeiambities. Door de centrale ligging wordt het aantal kilometers naar de winkels en regionale dc’s gereduceerd. 

In aanwezigheid van burgemeester en wethouders, bouwpartners en andere betrokkenen sloeg Kitty van Eerd, echtgenote van Karel van Eerd (grondlegger Jumbo Supermarkten), symbolisch de eerste paal. Het toekomstige distributiecentrum verschijnt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 vierkante meter op bedrijventerrein De Liesbosch. Het centrum beslaat in eerste instantie een oppervlakte van 45.000 vierkante meter, maar de locatie biedt uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. 

Medium en slow movers

Jumbo verwacht dat het aantal winkels in de nabije toekomst fors zal toenemen. Het distributiecentrum moet die groei faciliteren. Ceo Frits van Eerd: “Daarnaast spelen ook uitbreiding van het assortiment en de grote vraag naar online winkelmogelijkheden een rol van betekenis. Om deze groei in goede banen te leiden, zal ons NDC (nationale distributiecentrum, red.) in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten.” 

In het dc worden zogenoemde medium en slow move producten van Jumbo verwerkt. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks. 

Mechanisatiesysteem van Witron

Voor de mechanisatie werkt Jumbo samen met Witron. In Nieuwegein komen volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen.Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Ssyteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. De volgorde van stapeling van de rolcontainer sluit aan op de wijze waarop de producten in de schappen staan. Zo kunnen de producten in de winkel eenvoudiger verwerkt worden. 

Duurzaamheidsmaatregelen

Het distributiecentrum opent naar verwachting eind 2020 zijn deuren. Jumbo mikt bij de bouw op de hoogste BREEAM-certificering. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast wordt de nieuwbouw voorzien van zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is.