Jumbo gaat winkels bevoorraden met elektrische vrachtwagen
Transport & Distributie 18.12.2018 | Branchenieuws

Jumbo gaat winkels bevoorraden met elektrische vrachtwagen

Jumbo gaat een elektrische vrachtwagen inzetten voor de bevoorrading van winkels. Vandaag ontving ceo Frits van Eerd de sleutels van de elektrische truck uit handen van DAF Trucks en de VDL Groep.

Jumbo zet de elektrische truck, ontwikkeld door DAF en VDL, in vanuit het distributiecentrum in Veghel. De truck heeft een bereik van 100 kilometer. Daardoor kunnen winkels in de omgeving op een schone manier worden bevoorraad. Om de vrachtwagen op te laden, is bij het distributiecentrum in Veghel een laadstation geplaatst. Het distributiecentrum in Veghel is voorzien van zonnepanelen, waardoor het laadstation in de toekomst zoveel mogelijk gevoed wordt door zonne-energie.

Jumbo DAF vdl.jpg
Frits van Eerd, CEO van Jumbo, ontving de sleutels van de truck uit handen van Harry Wolters, president van DAF Trucks, en Willem van der Leegte, president-directeur van VDL Groep.

Klimaatplan Jumbo

"De inzet van deze zero-emissie vrachtwagen draagt bij aan het realiseren van ons Klimaatplan", aldus Frits van Eerd. In dit plan zijn eisen opgesteld voor efficiënter energiegebruik, CO2-reductie en het gebruik van duurzame energie. De supermarktketen wil de uitstoot van haar transport tegen 2020 met 50 procent verminderen ten opzichte van 2008. 

Naast de elektrische vrachtwagen maakt Jumbo al gebruik van twee hybride trucks in Amsterdam, Den Bosch en Eindhoven. In de binnensteden van Groningen en Utrecht werkt het met elektrische bezorgwagens voor online bestelde boodschappen.

Jumbo elektrische truck opladen.jpg

Eerste gebruiker elektrische truck

Jumbo is de eerste partij die de truck van DAF en VDL in gebruik neemt. "De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks binnen afzienbare tijd de norm worden", voorspelt Harry Wolters, president van DAF Trucks. De twee partijen gaan het voertuig op basis van de ervaringen van Jumbo verder ontwikkelen. “Met de gegevens en ervaringen die we hiermee verzamelen op het gebied van technologie en operationele inzet, kunnen we dit model verder verfijnen en volledig laten aansluiten op de marktbehoefte.”

Plaats een reactie (0)

Reageren