Jumbo en FNV opnieuw in de clinch Bjoern Wylezich / Shutterstock.com
Personeel & Arbeidsmarkt 14.06.2018 | Branchenieuws

Jumbo en FNV opnieuw in de clinch

Vakbond FNV ligt opnieuw in de clinch met supermarktketen Jumbo omtrent de behandeling van distributiepersoneel. Nadat het Jumbo vorige maand lukte om de vakbond buitenspel te zetten, zinspeelt FNV nu op een consumentenboycot van de supermarktketen. FNV: "De strijd zal verharden." 

Dat schrijft het Financieele Dagblad. In de strijd om een nieuw cao kwam Jumbo vorige maand als winnaar uit de bus. In een enquete gaf een meerderheid van de logistiek medewerkers aan de Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) van Jumbo boven de cao te verkiezen. De supermarktketen ontwikkelde de AVR samen met de centrale ondernemingsraad (COR) als alternatief voor het cao. Naar eigen zeggen omdat er met de vakbond niet meer te praten viel.

Vakbonden buitenspel

De AVR is een doorn in het oog van FNV. Eerder zei de vakbond hierover: "Een AVR afspreken met je eigen centrale ondernemingsraad (cor) is onverantwoord. Dat hebben wij al gezien in de horeca. Daar leidde een AVR tot enorme verslechteringen in de sector. Dus: hoe goed de mensen van de ondernemingsraad het ook bedoelen, als je een akkoord sluit met je eigen werkgever betekent dit dat je niets meer te zeggen hebt over je eigen arbeidsvoorwaarden."

In het Financieele Dagblad stelt Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid en bestuurslid bij FNV, dat Jumbo werknemers het fundamentele recht ontneemt om zich bij collectieve onderhandelingen te laten vertegenwoordigen door een vakbond. "De Ondernemingsraad heeft dat mandaat niet. De werkgever kan ook te allen tijde eenzijdig inbreken en de spelregels veranderen. Werknemers zijn volledig overgeleverd aan diens grillen."

'De strijd zal verharden

De vakbond is bovendien ontevreden over de opstelling van Jumbo. Jumbo-managers zouden vakbondsleden intimideren en officiële waarschuwingen uitdelen voor het verspreiden van FNV-flyers. De vakbondsbestuurders worden geweerd van Jumbo-terrein. "Ze proberen ons de kop in te drukken", zegt FNV-bestuurder Ali Aklaouch. "De strijd zal verharden." 

Boufangacha hint in de krant zelfs naar een consumentenboycot van Jumbo. "Ik ben op dit moment nog niet zo ver. Maar er zijn slimmere manieren om Jumbo pijn te doen dan een staking. Naming and shaming, misschien moeten we consumenten gaan oproepen om niet meer bij Jumbo te winkelen, totdat het bedrijf werknemers fatsoenlijk gaat behandelen." 

Reactie Jumbo

Jumbo reageert in het FD op de beschuldigingen van FNV. "Wij herkennen ons totaal niet in het beeld van intimidatie en dat er aanhoudende onrust zou zijn in de distributiecentra. Voor het toelaten van de FNV zien wij geen aanleiding meer. De cao waar FNV partij was, is verlopen en wordt niet meer vernieuwd. Onze werknemers hebben duidelijk hun voorkeur uitgesproken: 80 procent kiest voor de avr, slechts 4 procent heeft zich voor de cao uitgesproken." 


Plaats een reactie (0)

Reageren