Jumbo breidt centraal dc in Nieuwegein eerder uit dan gepland

Logistiekprofs op 1 July 2022

Amper een jaar na de opening van het centrale distributiecentrum in Nieuwegein richt Jumbo zich op uitbreiding van het pand. De verwerkingscapaciteit voor houdbare producten wordt met 6.000 vierkante meter aan mechanisatie uitgebreid en er komt op het terrein een nieuw gemechaniseerd dc voor verswaren. 

Het nieuwe centrale distributiecentrum voor verswaren krijgt een oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Toen Jumbo de lap grond in 2018 kocht hield het al rekening met uitbreidingsmogelijkheden. Door snelle groei is die uitbreiding nu nodig. Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo: “De uitbreiding van CDC (centrale distributiecentrum, red.) Nieuwegein komt eerder dan oorspronkelijk gepland. De verdere uitbreiding van ons winkelbestand, de groei in online én de vergroting van ons productassortiment vragen om snellere actie. Daarom is het erg prettig dat we al rekening hebben gehouden met de toekomstige uitbreiding van de mechanisatie. Tevens is het terrein zodanig ingericht dat we effectief kunnen opschalen met de nieuwbouw van CDC voor verse producten.”

Volgens De Jong is de ligging in Nieuwegein zeer geschikt om verse producten met een wat langere houdbaarheid naar al onze winkels te vervoeren. “Onze regionale distributiecentra krijgen zo ruimte vrij om zich meer toe te leggen op ‘ultraverse’ producten, zoals groenten en fruit. Dat is hoognodig, want door onze groei stijgt ook de vraag naar producten uit die categorie erg sterk.”

Uitbreiding dc houdbaar

Het huidige hoogbouwmagazijn (inboundproces) van het distributiecentrum voor de categorie houdbaar wordt uitgebreid met 1.700 vierkante meter mechanisatie in twee extra hoogbouwgangen. Het orderverzamelgebied wordt vergroot met 4.500 vierkante meter inclusief 11 gerobotiseerde lijnen. Voor de uitbreiding heeft Jumbo – net als in het bestaande deel –  gekozen voor een Order Picking Machine (OPM), die ervoor zorgt dat vrijwel alle producten gemechaniseerd op de rolcontainer kunnen worden geplaatst. De volgorde van stapeling van de rolcontainer sluit aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. 

Door de uitbreiding in dit dc wordt de totale omvang in het pand met ruim 6.000 vierkante meter vergroot tot meer dan 50.000 vierkante meter. Het aantal artikelen in de categorie langer houdbare producten kan de komende jaren stijgen tot zo’n 16.000 stuks. Met de extra capaciteit groeit het aantal colli houdbare producten van 2 miljoen naar 2,6 miljoen per week.

Dc verswaren

Het dc voor verswaren legt zich na de opening toe op de gemechaniseerde nationale distributie van verse producten met een houdbaarheid vanaf acht dagen. In deze categorie vallen artikelen zoals zuivel, kaas, vleeswaren, tapas, salades en gekoelde dranken.

Woensdag ging symbolisch de eerste paal in de grond. Jumbo verwacht de uitbreiding van het bestaande dc voor de categorie houdbaar over een jaar in gebruik te kunnen nemen. Het nieuwe gemechaniseerde dc voor verswaren is naar verwachting begin 2024 klaar.