Joost Donkers (FrieslandCampina) is Supply Chain Professional 2018

Logistiekprofs op 25 June 2018

Joost Donkers van FrieslandCampina is verkozen tot Supply Chain Professional van het jaar 2018. Hij treedt komend jaar op als Nederlandse ambassadeur van het vakgebied supply chain management. 

Donkers, werkzaam als Director End2End Supply Chain van de Business Group Ingredients bij FrieslandCampina, won op woensdag 20 juni de jaarlijkse verkiezing Supply Chain Professional. Hij liet medekandidaten Mark van Abeelen van Ricoh Europe SCM en Hans Omvlee van Bunge Loders Croklaan achter zich. 

Volgens juryvoorzitter Jack van der Veen gooide Donkers hoge ogen met een aansprekend verhaal, zijn initiatief en communicatieve vaardigheden. “Hij brengt daarin zijn eigen persoonlijkheid mee en boekt op die manier knappe resultaten. Hij kan verbinden zowel binnen als buiten het bedrijf, is een co-creator en staat voor zijn team zonder zichzelf weg te cijferen.”

‘Misschien kunnen we dit nog beter doen’

Tijdens de uitreiking bedankte Donkers de juryleden voor hun soms enigszins intimiderende vragen in de assessments. “Door de vragen van de supply chain peers tijdens de finaledag besef ik ook dat we er nog lang niet zijn. Misschien slaagde ik er dan wel in de vragen te beantwoorden, maar vaak dacht ik ook bij mijzelf: misschien kunnen we dit nog wel beter doen. We hebben in onze businessunit een team van 3000 mensen en dat hele team mag trots zijn op dit resultaat. Dat team bestaat uit de mensen die vannacht om drie uur weer de beslissing nemen of iets wel of niet veilig is, of de productie wel of niet kan doorgaan. Dát zijn de mensen die ertoe doen.”

Rondetafelgesprekken over leiderschap, strategie en processen

De verkiezing Supply Chain Professional is een jaarlijks terugkerend initiatief van Supply Chain Media in samenwerking met Inspired-Search, voor de werving van kandidaten, en BLMC, voor de assessments van de finalisten. In fort Vechten bij Bunnik ondervroegen supply chain-collega’s en juryleden in rondetafelgesprekken de finalisten over leiderschap, strategie en processen.

De zeskoppige jury bestond uit Jack van der Veen (professor Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit), Ilse van Koetsveld (Supply Chain Transformation Director bij Wessanen), oud-winnaar Anouk Wissink (Operationeel Directeur bij Koninklijke Vezet), Perry Buenen (Senior Vice President Canon Business Operations EMEA bij Canon Europe), Jeroen Eijsten (Commercial Manager bij Baarsma Wine Group) en Michel van Buren (directeur BLMC).