Zelfstandige pakketbezorgers zijn drukte bij PostNL zat

Logistiekprofs op 6 January 2021

Onderaannemers die voor PostNL bezorgen hebben de grens bereikt van wat zij ‘redelijkerwijs’ aankunnen. Dat stelt de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) in een brief aan ceo Herna Verhagen en Derk Jan Adelerhof, directeur Sourcing, van PostNL.

In de brief staat dat de onderaannemers die voor PostNL werken inmiddels routes teruggeven, weet NRC. Ook veel bezorgers geven er volgens BVPD de brui aan. “De grens van wat redelijkerwijs van onderaannemers en hun bezorgers gevraagd kan worden (..) is wat ons betreft bereikt.”

BVPD reageert met dat statement op een eerdere brief die PostNL aan onderaannemers stuurde. De marktleider in pakketten deelde mee dat er ook in januari sprake zal zijn van piekdrukte. Daarom blijven de aanvullende maatregelen de hele maand nog van kracht, bijvoorbeeld extra pakketsortering op zondag en bezorging op zes dagen in plaats van vijf. Routes waar een bezorger op 270 adressen moet stoppen, wat doorgaans alleen in december gebeurt, zullen ook in januari geregeld voorkomen. 

Daar moet wel wat tegenover staan, meent de BVPD. De belangenvereniging pleit voor een scherper onderscheid tussen urgente pakketten, zoals medicatie, en minder urgente pakketten. Ook mikt het op een hogere vergoeding voor de onderaannemers en hun bezorgers. De kans dat PostNL daarin mee gaat lijkt gering. In de brief die het bedrijf eind vorig jaar verzond, valt te lezen: “Onze verwachting is dat u, gezien de volumes, daarmee benodigde omzet kunt realiseren.”