ISB Global optimaliseert logistiek van afvalinzameling

Logistiekprofs op 21 November 2017

ISB Global, specialist in afval en recycling, wil met een geavanceerde Internet of Things-applicatie, de logistieke kosten en CO2- uitstoot verlagen. 

De app, ontwikkeld met het Low-Code platform OutSystems, wordt ingezet om de vulniveaus van containers op gezette intervallen uit te lezen, deze data te verwerken en prognoses van de toekomstige vulniveaus te genereren. Door de inzichten van deze applicatie wordt duidelijk wanneer de container het maximale vulniveau heeft bereikt en wat het optimale inzamelmoment is. Deze aanpak leidt tot een verlaging van de logistieke kosten en CO2-uitstoot.

Optimale routeplanning

Met deze applicatie zorgt ISB Global naar eigen zeggen voor een optimaal dienstrooster en een optimale routeplanning voor het legen van afvalcontainers. “De meeste afvalbedrijven hebben een traditioneel inzamelingsproces en legen containers op vaste dagen en op basis van statische routes. Dit is inefficiënt, omdat vuilniswagens grote afstanden rijden om halflege containers te legen en tegelijkertijd overvolle containers negeren”, stelt het bedrijf in een persbericht.

Uberisatie van de afvalverwerkingssector

De applicatie van ISB Global werkt aan de hand van een route engine. Deze functie genereert  flexibiliteit in de routes. Daarnaast biedt de applicatie een volledig overzicht van de vraag en inzamelingsbehoefte, zoals het volume en gewicht. “Deze applicatie vormt de eerste stap naar een volledige ‘Uberisatie’ van de afvalverwerkingssector”, aldus het bedrijf.