‘IoT leidt tot disruptie in transport en logistiek’

‘IoT leidt tot disruptie in transport en logistiek’

Het aantal connected devices in de logistiek gaat groot worden. “Voorheen was het volgen van assets zoals trailers, rolcontainers en pallets niet rendabel door hoge kosten en korte batterijduur van een device, maar door ontwikkelingen op het ICT-vlak is het tracken en tracen van allerlei assets ineens mogelijk.” Jasper Kuin, Manager IoT Academy, een stichting mede-opgericht door KPN, geeft ons tijdens ICT & Logistiek inzicht in de mogelijkheden van Internet of Things (IoT) voor logistieke bedrijven.

Doe je als bedrijf nog niets aan IoT, dan mis je de boot. Zo lijkt het credo te zijn. “Ik geloof dat van alle technologische trends die nu plaatsvinden het Internet of Things de grootste is. Het zal leiden tot disruptie en nieuwe business mogelijkheden in de transport en logistiek”, meent Kuin. Bedrijven hebben volgens de Manager IoT Academy wel oren naar Internet of Things, maar ze zetten het vaak nog niet in.

 Dat is ook niet raar want voorheen was de technologie nog niet zo ver om dit mogelijk te maken. Met IoT kan dat wel.”

Lees ook: Logistiek voorop met implementatie Internet of Things

Bij bedrijven groeit ondertussen het besef dat ook zij aan de slag moeten met IoT, al blijft vaak de vraag hoe ze dat moeten vormgeven. KPN richtte daarom de Internet of Things Academy op, om met bedrijven van de idee-fase naar de pilotfase te werken. “Er moet een dilemma zijn, een frustratie of juist een nieuwe business-kans, waarvan je denkt dat je het met IoT kan oplossen. Hierbij wordt vaak gedacht aan het volgen van assets. Een ander belangrijk aspect is het preventief onderhoud van machines, die door IoT zelf aan gaan geven wanneer onderhoud nodig is.” Als voorbeeld noemt Kuin een project met de HR Groep, aanbieder van verkeersconcepten, dat verantwoordelijk is voor het ophangen en bijhouden van verkeersborden langs de weg. “Zij moeten in de gaten houden of de borden niet schuin staan. Als je elk verkeersbord slim maakt door er een sensor op te plaatsen, ga je veel efficiënter te werk.” 

Op vakbeurs ICT&Logistiek geeft Jasper Kuin in Theater 5 de lezing Internet of Things, heeft u mijn assets gezien?. Kuin gaat deze lezing in op enkele klantcases, waarbij hij de klantvraag, de oplossing en de weg naar de oplossing toe, belicht. Wilt u hierbij zijn? Meld u hier aan om verzekerd te zijn van een plek. Datum en tijd: 3 november, 13:00-13:45.

Redactie LogistiekProfs


Plaats een reactie (0)

Reageren