Interview: Stefan Kleijngeld geeft voorzittersstokje JLN door aan Melvin de Kok

Logistiekprofs op 20 mei 2019 | 6 minuten leestijd

Stefan Kleijngeld, operations manager bij Inther Group, neemt afscheid als voorzitter van Jong Logistiek Nederland (JLN). Tijdens de Logistieke Speeddate, een evenement uit de koker van JLN, geeft hij het stokje door aan Melvin de Kok, rayonmanager bij MotracLinde. Een dubbelinterview met de oudgediende en zijn opvolger.

Stefan, twee jaar geleden startte jij als voorzitter. Werd het tijd om het stokje over te dragen?
Stefan: In principe blijft elke voorzitter twee jaar aan. Ik vind het nog steeds enorm leuk om mijn energie in JLN te steken, maar ook mijn leeftijd speelt een rol. Ik word 32. Het is tijd om het door te geven aan de jongere generatie, in dit geval Melvin. Hij heeft zich al een aantal jaar bewezen als regioambassadeur.

Bij je aantreden als voorzitter sprak je over een strategie met drie pijlers: professionaliteit, verbinding en stepping out of the logistic box. Wat is er van die strategie tot uiting gekomen?
Stefan: Ik durf wel te stellen dat dat best goed is gelukt. Het grootste compliment dat we kregen tijdens mijn voorzitterschap is dat JLN nu een vereniging is waar je niet over praat, maar mee praat. Dat is een stukje professionaliteit. We organiseren nu de Logistieke Speeddate, het JLN Jaarcongres, we trekken meer hbo-opleidingen aan en werken aan de aansluiting met het wo. Op het gebied van verbinden werken we nu samen met partijen als evofenedex en de Topsector Logistiek. Het logistieke landschap is best versnipperd, maar we hebben maar één belang: de logistiek in Nederland op de kaart zetten. Kennisdelen en verbinden is heel goed mogelijk.

Waar ben je het meest trots op?
Stefan: Het team van JLN, bestaande uit de regioambassadeurs en het bestuur. Toen ik begon heb ik heel goed geobserveerd waar iedereen goed in was. Bij elke functie die open kwam, dacht ik: wat zoeken we nou precies voor die rol? Daar is dan een krachtig persoon op gezet. Op het team dat er nu staat en waar Melvin sturing aan gaat geven ben ik heel trots. Iedereen werkt vanuit zijn intrinsieke motivatie, terwijl het voorheen was: dit is jouw functieprofiel en dit hoor jij te doen.

Hoe kwam JLN uit bij Melvin als jouw opvolger?
Stefan: Melvin is al drie jaar bij actief bij JLN als regioambassadeur Zuid. Hij kreeg het met zijn proactieve houding voor elkaar de regio op de kaart te zetten. Het lukte hem om de juiste partijen aan de tafel te zetten en het belang van de logistiek in de regio Zuid en heel Nederland goed uit te dragen. Ik weet zeker dat hij JLN naar de next level gaat tillen.

Melvin: Ik hoefde er niet lang over na te denken. Na drie jaar als regioambassadeur leek het mij leuk om een breder blikveld te krijgen en meer te kunnen betekenen voor de logistieke sector.

Developing our sustainable future, dat is het nieuwe thema binnen jouw voorzitterschap, Melvin. Wat wordt daarmee bedoeld?
Melvin: We willen een toekomstbestendige vereniging neerzetten. JLN heeft de afgelopen jaren naam gemaakt. Dat wil ik vasthouden en uitbouwen. Daarvoor gebruiken we 3 pijlers: Verbinding, variatie en vrienden in de logistiek. Verbinding slaat op de verbinding met andere partijen binnen het logistieke landschap. Variatie op de jongeren die we aantrekken, van hbo- tot wo-studenten en young professionals. Voorheen waren we vooral gefocust op de hbo-studenten die een logistieke opleiding doen. Dat gaan we nu uitbreiden. Ook studenten van IT-opleidingen hebben mogelijk een toekomst in de logistiek, of scholieren die überhaupt nog geen keuze hebben gemaakt over hun vervolgopleiding.

Vrienden slaat op de meerwaarde die we willen bieden voor jongeren. Hoe gaan we zorgen dat we een fantastische club zijn voor zowel iemand uit de logistiek als uit de IT? Elk lid moet zichzelf kunnen ontplooien middels ons platform.

Hoe gaat het eigenlijk met de jonge logistiekeling? Het nieuws van de afgelopen tijd doet vermoeden dat bedrijven staan te springen om jong talent.
Melvin: Het gaat inderdaad heel goed met jongeren in de logistiek. Bedrijven zijn continu bezig met het verbeteren van hun (IT)-processen en jongeren kunnen hier een belangrijke rol in spelen. 

Stefan: Jongeren hebben een bepaalde schwung en ondernemersgeest ten opzichte van hun oudere collega’s. Ze starten hun carrière vol energie en doen dingen omdat ze dat leuk vinden en verschil willen maken. Daarin zit ook een uitdaging: oudere werknemers staan hier anders in, waardoor er sprake is van een generatiekloof. Jong en oud moeten met elkaar leren samenwerken.

Melvin: Dat betekent overigens niet dat oudere werknemers alleen van jong talent kunnen leren. Jongeren hebben soms de neiging om zichzelf te overschatten, om vervolgens tegen een muur aan te lopen en gedemotiveerd te raken. Daarin kunnen jongeren en ouderen elkaar juist versterken.

Ligt daarin ook het bestaansrecht van JLN?
Melvin: Ja, die verbinding tussen jong en oud willen we opzoeken. Maar ook jongeren onderling willen we verbinden. Onder onze leden hebben we enerzijds de studenten en anderzijds de young professionals. Bij studenten merken we dat ze zich oriënteren op die logistieke richting die bij hun past. Voor young professionals geldt dat zij graag sparren met hun leeftijdsgenoten, informatie uitwisselen en uitdagingen blootleggen. Voor hen willen we meer activiteiten gaan organiseren, om kennis te delen en elkaar op weg te helpen.

Dan is er de Logistieke Speeddate op 22 mei. Studenten en young professionals kunnen in één middag bij een groot aantal bedrijven op gesprek komen. Wat houdt zo’n dag precies in?
Stefan: Dit evenement laat duidelijk de toegevoegde waarde van JLN zien. We brengen talenten in contact met potentiële werkgevers. Studenten en afgestudeerden kunnen in een paar uur tijd met bedrijven als Picnic, Yacht, Defensie, CEVA, XPO, Manhattan Associates ,DHL, Dimensys, Inther Group en Louwman in gesprek.

Het evenement draait niet alleen om het vinden van werk, maar vooral om ontwikkeling. Studenten en young professionals kunnen workshops volgen van Yacht, het KennisDC en de Topsector Logistiek. Ondernemer en trainer Justin Junier komt vertellen over zijn jonge carrière en de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Tijdens een feestelijke afsluiting draag ik de voorzittersstok over aan Melvin. Hij zal zijn visie met de aanwezigen delen en JLN verder naar een duurzame toekomst te brengen.

Interesse in de Logistieke Speeddate? Meer info vind je hier

Afbeelding: Melvin de Kok (l) en Stefan Kleijngeld (r)

Gerelateerde artikelen