Inspectie SZW​ deelt voor 2,5 miljoen euro aan boetes uit aan transportbedrijven
Transport & Distributie 08.05.2019 | Branchenieuws

Inspectie SZW​ deelt voor 2,5 miljoen euro aan boetes uit aan transportbedrijven

De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft bedrijven in transport en logistiek vorig jaar voor ruim 2,5 miljoen euro beboet. De bedrijven overtraden regels op het gebied van rij- en rusttijden, onderbetaling, illegale tewerkstelling en arbeidsuitbuiting. 

Dat blijkt uit het jaarverslag van de toezichthouder. In het programma Transport en Logistiek richtte de Inspectie SZW zich vooral op het internationaal vervoer over de weg en pakket- en koeriersdiensten. Uit risicoanalyses is namelijk gebleken dat in deze branches de grootste kans bestaat op oneerlijk werk.

Postbusondernemingen en zwart werk

Bij koeriersbedrijven is bijvoorbeeld vaak sprake van zwart werk, wat in sommige gevallen gepaard gaat met uitkeringsfraude. In het internationaal wegvervoer zijn postbusondernemingen  een punt van aandacht. Deze ondernemingen zijn in het buitenland gevestigd en op papier worden de chauffeurs vanuit het buitenland aangestuurd. Feitelijk ligt de regie echter bij de Nederlandse werkgever en moet de chauffeur het Nederlandse minimumloon ontvangen. 

2,5 miljoen euro aan boetes

De Inspectie SZW onderzocht in 2018 45 zaken. In 18 gevallen was er sprake van een overtreding. In de helft van die zaken werd voor 2,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. Bij de resterende zaken was sprake van een faillissement of onvoldoende bewijslast. 


Plaats een reactie (0)

Reageren