Inspectie SZW: arbeidsuitbuiting veelvoorkomend onder vrachtwagenchauffeurs

Logistiekprofs op 30 May 2016

Uit een controle door de inspectie SZW blijkt dat vrachtwagenchauffeurs in Nederland regelmatig worden uitgebuit. De chauffeurs worden onderbetaald, moeten te lang achtereen rijden en wonen en slapen vaak meerdere dagen in hun cabine. 

De Inspectie SZW maakt zich al langere tijd zorgen over de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs, zo meldt het in een persbericht. Afgelopen zondag controleerde het daarom, in samenwerking met de Nationale Politie en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT), tien grote parkeerplaatsen in Nederland. Daarbij werden vooral parkeerplaatsen bezocht waarvan bekend is dat vrachtwagens er langere tijd staan.

De chauffeurs die tijdens de controle op de parkeerplaatsen stonden, zouden vaak meerdere dagen in hun cabine moeten wonen en slapen, zonder dat er sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. De chauffeurs waren bovendien soms maanden van huis. Zo verklaarde een chauffeur uit Oekraïne dat hij al drie weken van huis was en maar 400 euro per maand kreeg uitbetaald. Een chauffeur uit Roemenië was al drie maanden van huis en ontving maar zo’n 200 euro per maand. Een andere gecontroleerde chauffeur verklaarde dat hij 75 uur per week reed. De geconstateerde overtredingen en de signalen van arbeidsuitbuiting worden strafrechtelijk onderzocht.

‘Werkgevers moeten zich schamen’ 
Minister Asscher (SZW) vindt het belangrijk dat misstanden als deze hard worden aangepakt. “Als werkgever en opdrachtgever zou je je moeten schamen als je dit je eigen chauffeurs aandoet. Daarom is het goed dat de Inspectie SZW, net zoals de inspectiediensten in andere Europese landen, dit soort misstanden opspoort en keihard aanpakt.” 

Extra controles op parkeerplaatsen 
De komende tijd zal de Inspectie SZW meer controles uitvoeren op parkeerplaatsen. Deze controles moeten ook meer inzicht geven in de problematiek van vrachtwagenchauffeurs die lange tijd op een nieuwe opdracht moeten wachten. 

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.