Innovatieprojecten moeten concurrentiepositie van logistiek Nederland verbeteren

Logistiekprofs op 6 December 2016

Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo gaat samen met veertig partners vier grote innovatieprojecten uitvoeren om de positie van Nederland als logistiek land te verbeteren. De focus ligt hierbij op het versterken van Limburg als e-fulfilment locatie.

Begin volgend jaar starten de partijen de volgende onderzoeksprojecten: 

  • E-Global: Versterken van de concurrentiepositie van Nederland op het gebied van E-Fullfilment.
  • UCC Douane wetboek: Verminderen van de administratieve lasten van toezicht bij de douane verminderen en zo te zorgen voor een ongestoorde logistieke keten. Hiervoor wordt onderzocht welke kansen de nieuwe douane-regelingen zouden kunnen bieden binnen de kaders van het nieuwe Douane Wetboek van de Unie (DWU).
  • SYN-ERGIE: Versterken van transportdiensten en logistieke planning op de corridor tussen West-Vlaanderen en Limburg. Hiervoor wordt onderzocht hoe en met welke modaliteiten lading tussen Zeebrugge, Antwerpen en Limburg vervoerd kan worden.
  • Synchromodaal Pricing: Ontwikkelen van optimale prijsmodellen voor synchromodale diensten voor maritieme containers en continentale ladingstromen. Hiertoe zal een analyse van risicofactoren gemaakt worden.

De onderzoeksthema’s zijn mede bepaald door het regionale bedrijfsleven en Topsector Logistiek. Fontys gaat de projecten uitvoeren met andere onderwijsorganisaties (o.a. Erasmus Universiteit Amsterdam), logistieke dienstverleners als DB Schenker en Den Hartogh Logistics en parters als Thuiswinkel.org, PWC, Deloitte en de Douane/Belastingdienst.

De resultaten van het onderzoek worden niet alleen opgenomen in de lesprogramma’s van de logistieke opleidingen van Fontys, maar komen ook beschikbaar via het KennisDC Logistiek Limburg. “We zijn zeer verheugd met de toekenning van deze projecten, dit geeft aan dat Fontys niet alleen onderwijs levert aan studenten, maar ook kennis wil delen en creëren samen met de sector om te komen tot innovatieve oplossingen”, zegt Fontysdirecteur Hans Aarts in een persbericht over de projecten.

Redactie LogistiekProfs