Initiatief ‘CO2 Improve’ moet uitstoot in fashionlogistiek terugdringen

Logistiekprofs op 30 July 2020

Handelsvereniging International Apparel Federation(IAF) wil de CO2-uitstoot in fashion wereldwijd terugdringen. Het initiatief ‘CO2 Improve’ moet spelers in de branche ondersteunen bij het vergroenen van hun logistieke activiteiten. 

“De fashion supply chain heeft betrekking op de gehele wereld, daarom leidt de logistiek in de modebranche bijna per definitie tot een zeer hoge mate van vervuiling”, stelt Han Bekke, voorzitter van de IAF, dat brancheverenigingen in meer dan zestig landen ondersteunt. “Met sterk groeiende aandacht van consumenten, overheden en NGO’s, zijn individuele bedrijven weliswaar bereid, maar hebben ze ook moeite om het beter te doen.

De IAF wil de modebranche op weg helpen. De nadruk ligt op het terugbrengen van de CO2-uitstoot, in plaats van deze te compenseren. De handelsvereniging biedt aangesloten brancheorganisaties een dienstenpakket om bedrijven te helpen hun CO2-uitstoot in de logistiek te meten en vervolgens te verlagen, door middel van individuele verbeteringen en collectieve brancheprojecten. De vereniging werkt daarbij nauw samen met Greenway Logistics, expert in fashionlogistiek, en met data-analyse experts.

Volgens IAF hebben de eerste landen en brancheverenigingen zich al aangemeld. Het dienstenpakket moet een einde maken aan ‘de chaos die wordt gecreëerd door de steeds groter wordende hoeveelheid nationale en generieke monitoringssystemen’. Met een wereldwijde branchestandaard kan een gelijk speelveld worden gecreëerd voor de gehele markt, aldus IAF.