Infographic: Veel vraag naar inkoopadviseurs

Logistiekprofs op 24 May 2016

Er is veel vraag naar hoogopgeleide inkopers. Uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht blijkt dat het aantal vacatures voor inkopers in het eerste kwartaal van 2016 met ruim twintig procent steeg. Daarbij is vooral sprake van een tijdelijk dienstverband, een interim of ZZP-invulling.

Met name inkoopadviseurs zijn populair. De vraag naar adviseurs steeg in het eerste kwartaal met 75 procent. De implementatie van de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen zou bijdragen aan deze sterke groei. Dit vraagt om een aanpassing van het inkoopbeleid, waardoor overheidsorganisaties grote behoefte hebben aan inkoopadviseurs. 
 
Krapte op arbeidsmarkt

De vraag naar inkopers groeit al sterk sinds 2015. Volgens Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager SCM&P bij Yacht, leidt die aanhoudende groei dan ook tot verdergaande krapte op de arbeidsmarkt. “De uitdaging in de arbeidsmarkt ligt in het vergroten van de pool van hoogopgeleide inkopers door het verder profileren van het inkoopvak in de arbeidsmarkt”, aldus van der Kooi. De vraag naar hoogopgeleide inkopers zou zich in heel Nederland voordoen, maar de grootste groei is te zien in Friesland, Fevoland en Overijssel. In de Randstad steeg de vraag naar inkopers het minst hard. 

Flexibele dienstverbanden
Werkgevers plaatsen vooral vacatures waarin een dienstverband van tijdelijke aard wordt aangeboden. In 28 procent van de gevallen gaat hetom een tijdelijk dienstverband. Bij 22 procent van de vacaes gaat het om een interim of ZZP-invulling. Dat is een flinke stijging ten pzichte van het derde kwartaal in 2015, toen het aantal ‘flexibele’ vacatures 40 procent bedroeg.


Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.