Infographic: 2016 recordjaar dodelijke heftruckongevallen?
14.09.2016 | Branchenieuws

Infographic: 2016 recordjaar dodelijke heftruckongevallen?

Jaarlijks vinden er gemiddeld 1700 ongelukken met heftrucks plaats, waarvan zeven met een dodelijke afloop. Met zeven doden op de teller in de eerste zeven maanden van dit jaar lijkt 2016 het gemiddelde aantal dodelijke ongelukken in het magazijn te gaan passeren.

Ondanks alle aandacht voor veiligheid in het magazijn, zijn er nog steeds veel doden te bespeuren door ongelukken met heftruks. HeftruckNederland.nl zette in een infographic alle feiten en cijfers over heftruckongelukken op een rij. "Veel heftruckongevallen worden veroorzaakt door rijvaardigheid die te wensen over laat. Een heftruckcertificaat zorgt ervoor dat bestuurders opgeleid zijn hoe zij veilig dienen te werken met een heftruck. Een magazijn waar veiligheid op de eerste plaats staat leidt niet alleen tot minder ongevallen, maar ook tot een magazijn waar efficiënter wordt gewerkt", aldus HeftruckNederland.

heftruckongevallen.png


Plaats een reactie (2)

Reageren
 • Oscar Ebbeling
  21.09.2016 - 07:22 uur | Oscar Ebbeling

  Volgens de werkelijke telling die ik gedaan heb via alle Social media en internetverslaggeving komt de teller op 10. Het is al enkele jaren boven de 7 slachtoffers. Tot 2010 was het gemiddelde: 7. Na de crisis is dit aantal toegenomen waarbij het aantal slachtoffers over de 1e helft van 2016 op 10 ligt.
  Hieronder vind u een beknopt overzicht;

  Opsomming van dodelijke ongevallen 2016

  Lelystad: Man overleden na ongeval met vorkheftruck (januari 2016)
  Rotterdam: Vrouw doodgereden door vorkheftruck (januari 2016)
  Schijndel: Man overlijdt bij laad- en loswerk heftruck (februari 2016)
  Waalwijk: Man ernstig gewond bij ongeval met vorkheftruck (maart 2016)(later overleden)
  Olst: Man gewond bij aanrijding door heftruck (maart 2016)
  Son en Breugel: Man ernstig gewond na ongeval met heftruck (april 2016)
  Roermond: Man dood bij ongeval heftruck (mei 2016)
  Bergharen: Man gedood onder stalen balk bij laden heftruck (mei 2016)
  Klazinaveen: Vrouw zwaargewond bij ongeval met heftruck (mei 2016)
  Nunspeet: Man (41) overleden na val van hoogte met heftruck (mei 2016)
  Ter Apel: Vrouw dodelijk aangereden door heftruck (juni 2016)
  Waalwijk: Man (53) bekneld door heftruck in koelcel en overlijd (juli 2016)

  Veel verhalen worden er verteld over opleidingen, maar niemand praat over de inhoud.
  Een rondje rijden kunnen we allemaal, maar weten we dan ook daadwerkelijk wat er nog meer bij komt kijken?
  Nee! Er zijn opleider die een Pallettruck en stapelaar gratis erbij doen om klanten te trekken, of zeggen dat ze ook met een Reachtruck mogen werken terwijl ze op een heftruck cursus zitten.
  Laat staan dat maar weinig heftruckchauffeurs weten hoe hoog een lading mag zijn, of hoe breed? En over stellingen weten ze al helemaal niets.
  Een basis opleiding van 2 dagen is voor veel personen al te kort en dan heb ik het niet eens over personen die nog geen rijbewijs of rijervaring hebben.
  Een andere vraag die je als gebruiker moet stellen is: "Met welke heftruck kan en mag ik nu eigenlijk werken? De wetgeving spreekt over "specifieke" deskundigheid."?
  Je hebt kleine heftrucks, grote heftrucks, knikheftrucks, ruwterreinheftrucks... Gelukkig zijn wij sinds 2012 een professioneel opleidingsinstituut dat wel verder kijkt en personen op de juiste manier certificeert. Exact zoals de arbowet art7.17c lid 1 voorschrijft.
  Een na jaren ervaring en veel opdrachten kunnen wij vaststellen dat het nog steeds triest is gesteld, ook bij sommige opleiders. Deze weten alleen een leuk verhaaltje over te brengen maar daadwerkelijk een inspirerende presentatie te geven op de punten waar het echt om gaat doen ze niet.
  Een presentatie kopieëren icm een aantal jaar heftruckervaring maakt je nog geen instructeur. Een halletje van 200m2 en 1 heftruck waarbij 10-12 mensen een rondje rijden kun je dat dan een heftruck opleider noemen?
  Ach het draait toch weer om geld. De ene heel duur, de andere heel goedkoop, weer een ander noemt zich de opleider terwijl deze alleen opleidingen doorverkoopt. Het wordt tijd dat het vat eens open getrokken wordt en een mening durven geven over de werkelijk situatie. Dit gaat allemaal ten koste van de goede heftruckchauffeurs die op een eerlijke manier een goede opleiding moeten krijgen zodat ze serieus met hun werk aan de gang kunnen.

  Zo denk ik er weer eens over,

  Oscar

 • 14.09.2016 - 15:34 uur | Hilda Bolhuis

  Verschrikkelijk, niet thuiskomen na het werk. Dit aantal is veel te hoog !
  HOC Opleiding & Training
  Hilda Bolhuis