Inditex moet logistiek personeel uit Spanje halen

Logistiekprofs op 1 July 2022

De Spaanse kledingketen Inditex krijgt het distributiecentrum in Lelystad niet gevuld met medewerkers uit de regio. Het bedrijf moet medewerkers uit thuisland Spanje halen om het fonkelnieuwe pand gevuld te krijgen. 

Dat stelt Rob Verhoeff, directeur van Lelystad Airport Businesspark, die Inditex in 2017 wist te overtuigen om naar Lelystad te komen. Het moederbedrijf van formules als Zara en Bershka heeft meer dan duizend mensen nodig voor het XXL-distributiecentrum van 170.000 vierkante meter. Die arbeidskrachten gaat het in Spanje halen. In Lelystad is namelijk sprake van een personeelstekort, terwijl de jeugdwerkloosheid in het Zuid-Europese land juist hoog is.

Het nieuws is opvallend omdat de beschikbaarheid van voldoende personeel een van de redenen was waarom Inditex Lelystad in 2017 verkoos boven een logistieke hotspot als Limburg. Die ontspannen arbeidsmarkt is anno 2019 niet meer; de stad heeft te maken met een historisch laag werkloosheidscijfer. In het tv-programma Over Flevoland Gesproken breekt Verhoeff een lans voor het opleiden van voldoende personeel. Alleen zo kan de regio zijn potentieel als logistiek knooppunt benutten, aldus Verhoeff.