In beeld: Albert Heijns distributiecentrum van de toekomst

Logistiekprofs op 21 november 2018 | 2 minuten leestijd

Het langverwachte geautomatiseerde dc van Albert Heijn in Zaandam is een feit. In het ‘distributiecentrum van de toekomst’ realiseert de supermarktketen een capaciteitsverbetering van 50 procent. 

Houdbare producten

Het distributiecentrum is bedoeld voor het assortiment houdbare producten van Albert Heijn. Vrijwel het complete assortiment houdbare producten wordt hier vanaf ontvangst tot laden gemechaniseerd verwerkt.

Automatisering

De locatie heeft 8,4 kilometer aan transportband en telt 57 AGV’s die zelfstandig door het marshalling gebied rijden. In het shuttlemagazijn rijden 260 shuttles naar 137.000 verschillende traylocaties. In het hoogbouwmagazijn staan zeven kranen waar 8.800 pallets kunnen worden opgeslagen. Ook aan robots is gedacht: 28 robots stapelen goederen in 14 robotcellen. 

XXL-dc

Het pand van Albert Heijn beslaat een oppervlakte van 43.600 vierkante meter. Daarmee valt het in de categorie XXL-dc’s. Dagelijks worden hier 400.000 producten per dag verwerkt. Het gebouw heeft een opslagcapaciteit van 950.000 verpakkingseenheden. 

Duurzaamheid: zonnepanelen en sloopmateriaal

Op het gebied van duurzaamheid nam Albert Heijn verschillende maatregelen. Op het dak huizen 6.266 zonnepanelen die energie opwekken voor 410 huishoudens. Voor de nieuwbouw is gebruik gemaakt van materiaal van een gesloopt retourencentrum. Voor de gasloze verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Daarvoor ontvangt de supermarkt het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent. 

Albert Heijn neemt het distributiecentrum begin 2019 officieel in gebruik. 

Gerelateerde artikelen