IKEA verzorgt fulfilment met elektrisch binnenvaartschip

Logistiekprofs op 2 oktober 2019 | 2 minuten leestijd

IKEA gaat zijn klanten in het centrum van Parijs vanaf een elektrisch aangedreven binnenvaartschip beleveren. Het schip fungeert als varend fulfilmentcentrum en komt in aanmerking voor circa 30 procent van de IKEA-bestellingen. 

Het binnenvaartschip van stadsdistributiedienst Fludis pendelt tussen de binnenhaven van Gennevilliers – waar IKEA een distributiecentrum heeft – en vier losplaatsen langs de Seine. ‘S ochtends wordt het schip beladen met 7 ton aan goederen, goed voor crica 3.000 bestellingen. Tijdens het varen worden de bestellingen klaargezet en op de fietsen geladen. 

Vanuit de vier losplaatsen vertrekken dertig cargofietsen naar zeven arrondissementen in Parijs en naar de recent geopende stadswinkel in La Madeleine. De cargofietsen kunnen tot 250 kilogram vervoeren.

Economisch duurzaam

Volgens Gilles Manuelle, initiatiefnemer van Fludis, is het stadsdistributieconcept niet alleen ecologisch, maar ook economisch duurzaam. Files in de binnenstad van Parijs worden vermeden en bedrijven hoeven geen torenhoge huren te betalen voor logistiek vastgoed. “Dat maakt dat wij niet duurder zijn dan de conventionele distributiediensten”, aldus Manuelle tegen Gondola

De oprichter van Fludis verwacht snel uit te kunnen breiden naar andere steden in Frankrijk of de rest van Europa. Elke stad met een bevaarbare rivier of kanaal zou in aanmerking komen voor het concept. 

Gerelateerde artikelen