IKEA pakt sociale dumping en uitbuiting chauffeurs aan
07.09.2017 | Branchenieuws

IKEA pakt sociale dumping en uitbuiting chauffeurs aan

IKEA belooft verantwoordelijkheid te nemen voor de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs waar het mee werkt. Bij een overleg in Brussel met de International Transport Workers Federation liet het zien dat de aanhoudende zorgen over de arbeidsomstandigheden serieus te nemen. 

Samen met de vakbonden wil de meubelgigant werken aan fundamentele oplossingen. Vakbond FNV, dat ook bij het overleg aanwezig was, spreekt van een 'doorbraak van de dialoog'. FNV vindt dat multinationals meer verantwoordelijkheid moeten nemen bij het inhuren van transporteurs en het stoppen van sociale dumping en uitbuiting. "IKEA is de eerste multinational die nu publiekelijk kenbaar maakt dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en wenst samen te werken met de vakbonden om dit te bereiken." 

De vakbonden eisen dat chauffeurs die in de IKEA-keten werken arbeidscontracten krijgen in de landen waar ze feitelijk werkzaam zijn. Daarmee genieten chauffeurs meer bescherming en rechten en worden ze niet meer tegen elkaar uitgespeeld. Vicevoorzitter van de ITF wegtransportsectie en voorzitter van de European Transport Workers Federation (ETF) Frank Moreels: "IKEA heeft nu laten zien dat het de zorgen van chauffeurs serieus neemt en een serieuze dialoog wil voeren met de vakbonden. Dat is een mooie eerste stap." 

Redactie LogistiekProfs

Afbeelding: FotograFFF / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren