IKEA gaat winkels ombouwen naar distributiecentra voor online bestellingen

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

IKEA kiest ervoor geen nieuwe distributiecentra te bouwen, maar bestaande winkels in te zetten als mini-dc’s. In IKEA-vestigingen wordt binnenkort de fulfilment van online bestellingen verzorgd. De winkels van IKEA, die toch al op distributiecentra lijken, lenen zich hier uitstekend voor, aldus de woongigant. 

Het ombouwen van de winkels is goedkoper dan het bouwen van nieuwe distributiecentra, stelt IKEA. Al telt de retailer hier alsnog 3 miljard euro voor neer, wat tevens gaat naar de vernieuwing van winkels. Volgens persbureau Reuters krijgt uiteindelijk 30 tot 40 procent van alle pakweg 460 winkels een dubbelrol. Het winkeloppervlakte van deze vestigingen wordt daardoor kleiner. 

Volgens Tolga Öncü, retail operations manager bij IKEA, is het inzetten van winkels als dc’s een logische keuze. “Waarom zouden we nieuwe dc’s bouwen voor online aankopen, als we ze ook vanuit IKEA-winkels kunnen verzenden?”, aldus Öncü tegen Reuters. Het zou sneller, goedkoper en duurzamer zijn, omdat winkels zich doorgaans dichtbij de consument bevinden. In een winkel in het Finse Kuopio werd het model getest, wat zorgde voor halvering van de levertijd. De bezorgkosten gingen er met 40 procent omlaag. 

IKEA treedt met dit plan in de voetsporen van Blokker, die door corona aan het zelf-bezorgen sloeg toen pakketbedrijven als PostNL overbelast waren. Blokker test momenteel in dertig filialen bezorging vanuit de winkel. Ook Albert Heijn biedt sinds vorige maand snelle bezorging vanuit twee supermarktfilialen in Amsterdam. Daarvoor werkt het samen met Deliveroo en Thuisbezorgd.nl.

Afbeelding: FotograFFF / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen