IJsland krijgt primeur in standaard dronebezorging

Logistiekprofs op 31 August 2017

Online retailer AHA gaat met drones in IJsland bezorgen. Het betreft geen proef; de dronebezorging wordt door AHA standaard als optie aangeboden. 

Bezorging met drones is niet nieuw. Grote retailers, tech- en koeriersbedrijven experimenteren al langer met de technologie. Vooralsnog bleef het echter bij experimenten. Nu gaat de grootste online retailer van IJsland de technologie standaard als bezorgmogelijkheid inzetten. Het is de eerste keer dat drones op deze manier in een stedelijke omgeving worden ingezet. 

Hoofdstad Reykjavik heeft groen licht gegeven voor de technologie. Op online marktplaats AHA bieden retailers en restaurants producten en maaltijden aan. Door de brede rivier die Reykjavik opsplitst in twee delen is bezorging er niet altijd even efficiënt. Dat geldt zeker voor warme maaltijden. Al sinds 2014 onderzocht AHA daarom de mogelijkheid tot dronebezorging. Door de inzet van de autonome vliegtuigen kan er alsnog warm voedsel worden bezorgd. De drones zouden binnen vier minuten een bestelling kunnen afleveren. Fabrikant Flytrex stelt dat AHA zijn bezorgkosten hierdoor met 60 procent drukt.  

Redactie LogistiekProfs